Катастрофата стана на 11 август 2015 г. Михайлов е обвинен за това, че при управление на лек автомобил „Ауди 80” е нарушил правилата за движение по пътищата, като е превишил разрешената скорост.

Мъжът е шофирал със 122,44 км/час и по непредпазливост е причинил смъртта на 16-годишната Велислава Цанкова и връстникът ѝ Марино Цветанов, както и средна телесна повреда на 15-годишната Петя Божкова.

На 1 юли м.г. Окръжният съд в Ловеч осъди Филип Михайлов на 8 години затвор при строг режим, като постанови също, че той няма право да управлява моторно превозно средство за период от 10 години. Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и частните обвинители.

След като разгледа жалбите, Апелативният съд във Велико Търново намали наказанието на 28-годишния шофьор от 8 на 5 години. Намален бе и срокът, в който Михайлов няма право да шофира - от 10 на 7 години. Мотивите на апелативните магистрати бяха, че водачът е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите.

Филип Михайлов е изнесъл от трънака пострадалата Велислава на ръце и я поставил в близост до пътното платно, за да могат екипите на Спешна помощ да действат по-бързо. Правил опит да се свърже с тел. 112 и след като не успял, призовал децата да сторят това, както и да носят вода.

Според тричленния състав на Върховния касационен съд обаче аргументите на въззивната инстанция не са правилни.

"Преместването на Велислава Цанкова на няколко метра от мястото, където тялото й е било след удара с автомобила, по никакъв начин обективно и субективно не е насочено към спасяване на живота й. Когато смъртта е била неминуема кратко време след нараняването, какъвто е настоящият случай, отпада привилегированият състав, тъй като обективно помощта е била безпредметна", пишат върховните магистрати.

Според съда призоваването на децата от страна на подсъдимия да се обадят на тел. 112 не представлява действие по оказване помощ на пострадалите, но дори и подсъдимият да беше се обадил лично на телефон 112 и съобщил за произшествието, това поведение в конкретния случай  не може да обоснове извод, че е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ.

Върховните съдии пишат още, че опитът „да отместят автомобила и извадят пострадалия Марино Цветанов, но след като видели колко е тежко състоянието му, решили, че е по-добре да не го пипат“ сочи само на намерение да се окаже помощ на пострадалия.

След като това намерение не е прераснало в активни действия, обективно насочени към оказване на помощ, то то не запълва съдържанието на състава на чл. 343а от НК“, категорични са съдиите от ВКС.

Според върховните магистрати Апелативният съд във Велико Търново е допуснал нарушение на материалния закон, поради което 5-годишната присъда на Филип Михайлов е отменена, а делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.