Петър Кунински трябва да получи обезщетението, след като успя да осъди прокуратурата за воденото срещу него и още петима униформени дело, станало известно като "Частния КАТ", съобщи "Правен свят".

Решението е на Върховния касационен съд (ВКС), който допусна обжалване, след като Софийския апелативен съд (САС) занижи обезщетението до 3600 лева.

Преди това обаче Окръжният съд във Враца уважи изцяло иска на Кунински по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), който беше за 60 000 лева.

Историята

През септември 2009 г. тогавашният вътрешен министър Цветанов обяви, че 8 полицаи от Бяла Слатина са задържани при акция на дирекция "Вътрешна сигурност" и прокуратурата във Враца. По думите му полицаите се занимавали с рекет на български шофьори и чуждестранни тираджии и действали като частен КАТ.

Кунински беше един от задържаните и престоя в ареста до 18 декември, когато беше освободен срещу парична гаранция от 1000 лева. Повдигнатите му обвинения бяха за участие в организирана престъпна група, длъжностно престъпление, продължавано документно престъпление и за държане на оръжия и боеприпаси.

Година по-късно Окръжната прокуратура във Враца свали 3 от обвиненията, а през 2011 г. в съда беше внесен обвинителен акт само за едно документно престъпление.

На 1 април 2013 г. Районният съд във Враца оправда Кунински по обвинението, че е съставил акт на шофьор, в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че водачът не е носил талона си и не е спрял на знак "Стоп".

В окончателното решение на ВКС се посочва, че при определяне на обезщетението САС не е оценил, че в продължение на една година Кунински постоянно е бил привличан като обвиняем за няколко престъпления, както и ареста му.

"Като блюстител на реда ищецът е приел тежко обвиненията в неговото умишлено нарушаване и наложените му ограничения. Като се вземат предвид установената продължителност на наказателното преследване и на задържането под стража, тежестта на престъпленията, за които е бил обвинен, и претърпените душевни страдания, възрастта му (роден е през 1979 г.), справедливият размер на обезщетението за неимуществени вреди възлиза на 10 000 лв.", мотивира се ВКС.

Според магистратите този размер удовлетворява обществения критерий за справедливост при съществуващите икономически условия на живот. В в останалата част до 60 000 лв. претенцията обаче е завишена, защото не са установени претърпени вреди с трайни и неотстраними последствия - като негативно отражение в психиката на лицето.

Неотдавна пък друг бивш служител на МВР от Бяла Слатина пък осъди държавата в Страсбург заради друга акция от времето на Цветанов - "Касоразбивачите". Тогава беше задържан шефът на полицията в града Тони Костадинов, който обаче беше оправдан и Европейският съд по правата на човека присъди да му бъдат изплатени 5100 евро обезщетение и разноски.