Това са Цветанка Гетова – административен ръководител на Районна прокуратура-Варна, Милена Даскалова – зам.-районен прокурор на Варна, и Чавдар Чавдаров – зам.-районен прокурор на Кърджали, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Според Цацаров те са допуснали нарушения на Кодекса за етично поведение, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт. Затова е отправил предложение до Прокурорската колегия на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу тримата магистрати и да бъдат отстранени от длъжност.

Те са уличени в нарушение след проверка на прокурори от отдел „Инспекторат“ по сигнал на Спецзвеното „Антикорупция“.

Тя е констатирала, че на 11 декември 2016 г. жена сигнализирала в Първо РУ във Варна, че мъжът, с когото преди години живяла на семейни начала и е баща на двете им деца, е отправил закана с убийство. Той вече бил осъждан за убийството на първата си съпруга.

Разследващият полицай уведомил Районната прокуратура и Цветанка Гетова изпратила в Първо РУ дежурния прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по- късно обаче Гетова отишла лично, заедно със заместничката си Даскалова. Те поискали от началника на районното да ги осведоми за хода на разследването и влезли в кабинета, в който се провеждал разпитът на пострадалата. Те го прекъснали и започнали да й задават въпроси. Даскалова дори си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави „залепена като гербова марка“.

След това разпоредили на полицая и прокурора да напуснат кабинета, а когато останали насаме, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, а „ той имал достатъчно хора и познати“, както и че не това е начинът да се защити, защото може да продължи да я тормози. Позволила си и препоръка към жената да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него.

Тогава свидетелката попитала дали може да оттегли жалбата си и на другия ден го направила. Дадените предния ден показания обяснила със силна емоция и необмислена постъпка и заявила, че не изпитва опасения за себе си.

"Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел, без да има това процесуално право, повишаването на тон, прекъсването на процесуално- следствени действия, недопустимите коментари към пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на обективната истина, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката, сочат на извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения", се казва в мотивите за исканото наказание.

Прокурорът бракониер

Проверката за прокурора от Кърджали Чавдар Чавдаров пък е установила, че на 13 март тази година, на тел.112, са постъпили сигнали за това, че двама бракониери товарят чували с мрежи и риба в зелен джип до моста за с. Лисиците. Полицията и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури изпратили свои екипи.

Те открили джип „Нисан Терано“ и устанивили, че автомобилът е собственост и се управлява от зам.-районния прокурор, а в багажника открили найлонови чували, пълни с рибарска мрежа и риба. При измерването било установено, че рибата е 40,800 кг. – 38 кг. моруна, 2 кг. речен кефал и 800 гр. бяла риба.

"Укоримостта на поведението на прокурор Чавдаров произтича от обществено неприемливата и недопустима ситуация магистрат да нарушава установените в законите правила и с това съществено се накърнява престижа на съдебната власт", мотивира се Цацаров в искането си за уволнение.