С писмото, подписано снощи от премиера Тереза Мей, Лондон официално заявява, че напуска ЕС, като задейства чл. 50 от Лисабонския договор.

Туск написа в Туитър: "След девет месеца Великобритания задейства Брекзит". Той помести и снимка от събитието, от което не се предвижда разпространяване на видеозапис и на което не присъстваха журналисти, предаде в БТА.

Туск показа на медиите писмото от шест страници. Това е тъжен ден, няма да се преструвам, че съм щастлив. Вече ни липсвате, добави той.

Вижте снимки >>>

По неговите думи днешното начало на процедурата по чл. 50 от договора за ЕС води парадоксално до появата на нещо хубаво - обединение и допълнителна решимост сред останалите 27 държави от Общността.

Няма причина да се преструваме, че днес е щастлив ден в Брюксел или в Лондон. Повечето европейци, включително почти половината британски гласоподаватели, предпочитат да бяхме останали заедно, посочи Туск.

Няма какво да се спечели от този процес, става дума за овладяване на щетите. Нашата цел е да сведем до минимум цената за европейските граждани, бизнеси и държави, имаме всички средства да постигнем това. Докато Великобритания напусне ЕС, към и във Великобритания ще продължи да се прилага общностното право, каза председателят на Европейския съвет.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че днешният ден не е добър и че днес се отгръща нова глава в историята на ЕС. Готови сме, ще продължим напред с надеждата с Великобритания да останем близки партньори, добавя Таяни.

Ротационният председател на ЕС, премиерът на Малта Джоузеф Мускат, каза, че каквото и споразумение да постигне Великобритания, то никога няма да е толкова добро, колкото членството.
По думите му това е тъжен ден за ЕС.

Днешната процедура е началото на процеса за излизане на Великобритания от ЕС. Точно след месец Европейският съвет ще заседава извънредно, за да обсъди въпроса за предстоящите преговори с Лондон.

След това Европейската комисия трябва да представи предложение за начало на преговорите. Предложението трябва да бъде утвърдено от Съвета на ЕС, с което да започнат преговори в следващите две години.

Преговорите може да завършат без резултат, а до изтичането на срока теоретично Лондон може да се откаже от искането си да напусне на ЕС, както поиска мнозинството британски избиратели на референдума миналата година.

КАК и КОГА Великобритания ще напусне ЕС >>