Европейският комисар по въпросите за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос поздрави Бойко Борисов по случай убедителната победа на ГЕРБ в неделя, съобщиха от партийния пресцентър.

„Горд съм с твоята победа и съм радостен, че се завръщаш на европейската политическа сцена, където имаме нужда от твоята помощ в името на европейските граждани“, обърнал се е Аврамопулос към бившия премиер.

Комисарят е пожелал на председателя на ГЕРБ скоро да сформира стабилно и работещо правителство и му е благодарил, че България продължава да охранява външната граница на ЕС по всички европейски и шенгенски стандарти.

Аврамопулос изразил и увереност, че като премиер на трети кабинет Борисов ще продължи да гарантира сигурността на всички български и европейски граждани, се казва още в официалното съобщение.

Лидерът на ГЕРБ е бил поздравен лично и от председателя на ЕНП Жозеф Дол. Той му пожелал много сили в сложната политическа ситуация както в страната, така и в Европа и изразил надежда за бързо сформиране на работещо и стабилно правителство, ръководено от него. Дол уверил, че като премиер Борисов ще продължи да получава цялата подкрепа на ЕНП.

„Уверен съм, че ще се справиш. Ти си истински европейски лидер. Очаквам с нетърпение да вземеш мястото на премиер на България, защото твоята помощ винаги е била важна по време на европейските съвети. Сигурен съм в твоите сили и възможности“, заявил още Дол, съобщиха от ГЕРБ.

Бойко Борисов е на конгреса на ЕНП в Малта, който се провежда от 27 до 30 март, заедно със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившите министри Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев, кметовете на София, Бургас и Варна - Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Иван Портних, както и евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП.

С българската делегация се е срещнал председателят на Групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, съобщиха още от ГЕРБ. Той поздравил Цветанов за убедителната победа на партията и му пожелал скорошно сформиране на стабилно правителство, ръководено от Бойко Борисов. От своя страна, Цветанов му благодарил за силната подкрепа към ГЕРБ по време на предизборната кампания, която изиграло решаваща роля за победата.

АНКЕТА: Очаквате ли кабинет "Борисов 3"?