Запознайте се с най-големия привърженик на президента на Сирия Башар Асад - Асма, неговата съпруга.

Вижте снимки на Асма Асад>>

Снимки на жени и деца, прегърнати от Асма Асад, изобилстват в социалните мрежи. Консервативни майки от Алепо, които придърпват свенливо черния си хиджаб, немощни баби и деца в скута на първата дама - бившата "роза от пустинята", както популярното модно списание Vogue я описа през 2011 г., вече се откроява най-добре като майка на измъчената от война близкоизточна нация.

Сега 41-годишна, красивата и образована, Асма някога е възприемана като идеален партньор за Башар Асад. Тя е израснала в Обединеното кралство като дъщеря на сирийски дипломат. Майка ѝ е сърдечен хирург. Освен сирийски, Асма притежава и британски паспорт, който сега обаче може да ѝ бъде отнет.

Депутати от Лондон настояват съпругата на Башар Асад да бъде лишена от британско гражданство. Пред изданието The Guardian консервативният член на парламента Надхим Захауи описва Асма като "главен поддръжник на съпруга си, подпомагащ го при убийствената му кампания на репресии". От социалните медии първата дама на Дамаск работи целенасочено за разпространяването на пропаганда: американската ракетна атака след инцидента с отровен газ в Кан Шейхун Асма нарича изцяло "късоглед", "безотговорен акт", до който се е стигнало от "политическа и военна слепота".

"Всяка майка - оръжие в ръцете на войниците"

Сега въпросът с британското гражданство на Асма е в ръцете на вътрешния министър Амбър Ръд. Съгласно законодателството на страната отнемането на гражданството се смята за оправдано, ако подобен ход е "благоприятен за общественото благо". От 2010 г. насам в Обединеното кралство е имало около 40 случаи, в които заподозрени за терористична дейност са били лишавани от паспорт. Асма Асад обаче има две националности и няма опасност да стане апатрид.

За първата дама на Сирия подобно развитие обаче може да е тежък удар. Първите 25 г. от живота си тя прекарва във Великобритания. Завършва Кингс Колидж в Лондон с бакалавърска степен по френска литература и компютърни науки. Като инвестиционен банкер, Асма е работила за "Дойче банк" в британската столица. Родният град на родителите й, Хомс, тя познава само от прекараните лета там - докато през декември 2000 г. не се омъжва за Башар Асад. Двойката има три деца.

Дълго време Асма не правеше изяви за ситуацията в Сирия. През октомври 2016 г. тя даде интервю за телевизионния канал "Россия 24", в което защити съпруга си като "много безкористен човек" и обвини западните медии, че докладват единствено за ситуацията с бежанците в контролираните от опозицията райони.

Последната й по-голяма изява, която бе разпространена в интернет пространството, е по повод на Деня на майката, който в арабския свят празнуват в края на март. Тогава тя отиде в печално известния втори по големина град в страната, за да чуе и прегърне "майките от Алепо" - всички до една в черно.

"Всяка майка, която остава в дома си, въпреки ракетите на терористите и адските канонади, е оръжие в ръцете на войниците", казва Асма в разпространеното видео. В най-патетичната част от записа съпругата на сирийския президент е уловена да свива дребничката си длан в юмрук, поставен върху гърдите.

*Превод: "Фокус"