1
Завишени са стойностите на уран и във водата във Велинград. Спира се водоподаването на части от града и пет околни села.
Завишение на стойностите на естествен уран е констатирано в три от водоснабдителните зони на Велинград.

В самия град това са част от квартал „Чепино“ и малка част от квартал „Лъжене“, и в няколко села около града – Грашено, Пашово, Юндола и Света Петка.

Районната прокуратура - Велинград се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода. Възложена е проверка на МВР - Велинград и се извършва с оглед на данни за престъпление – за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели. Срокът за приключване на проверката е 14 дни.

В Регионалната здравна инспекция-Пазарджик са постъпили данни от мониторинговото наблюдение на водоснабдителното дружество "ВКТВ-Велинград" за получени нестандартни резултати по радиологични показатели - естествен уран, от проби питейна вода в три от водоснабдителните зони на регион Велинград. Това съобщават от Инспекцията.

Директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова е разпоредила предприемането на спешни действия от страна на доставчика на питейна вода за отстраняване на всякакъв възможен риск за здравето на населението.

Разпоредено е на ВКТВ-Велинград незабавно спиране на водоползването за питейни нужди от проблемните водоизточници, осигуряването на достатъчни количество качествена питейна вода, отговаряща на изискванията на Наредба 9 на МЗ и извършването на учестен мониторинг.

Спряна е водата в зоните на с. Грашево, махала "Мечо корито", селата Св. Петка, Юндола, Пашово, части от кв. "Чепино" и малка част от кв. "Лъжене" на Велинград.

Към момента все още няма информация какви са стойностите на отклонения от стандартните показатели.

Спирането на водата в трите зони във Велинград, където бе установено завишено съдържание на уран не е тотално, а само за питейни нужди обясни д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ - Пазарджик.

Той обясни, че водата не трябва да се ползва за пиене и то временно, докато се изясни от къде се е получило замърсяването.

„Най-вероятно е природно замърсяване. Освен това трябва да бъдат потвърдени резултатите. Трябва да бъдем абсолютно сигурни и за това ще бъдат изпратени водни проби и в друга лаборатория“, обясни д-р Атанасов.

След констатираното завишено съдържание на уран във водата във Велинград ще бъдат изпратени повторни проби за изследване.
Проверки на питейната вода текат в цялата страна. Върховната административна прокуратура нареди на главния държавен здравен инспектор да провери как се спазват нормативните изисквания за безопасност на водата.

Институцията се е самосезирала по информация в медиите за наличие на уран в питейната вода в Хасково и Първомай. Оказа се, че уран над нормите няма във водата на Първомай.

Трима министри отговаряха
днес пред парламента на въпроси за урана във водата.
 Сподели

ЛАЙФ Бременната Кейт облече любимо розово палто
Принц Уилям и съпругата му Катрин пристигнаха в Ковънтри за специални двойните тържества.
Хали Бери показа всичко и нищо на червения килим Нотка расизъм около българската снаха на Джордан