Изказвания на дипломата, направени на 25 април в сутрешния блок “Добро утро” на радио “Фокус”, са провокирали турската реакция. Те са свързани с посочване на проблемни места при референдума в Турция за конституционни промени.

По мнението на Димов той е нелегитимен. Нашият дипломат твърди и че няма възможност за отстраняване от власт на турския президент със законни средства.

“Не съществуват други възможности освен гражданска война и преврат за сваляне от власт на турския президент”, е още едно изказване на Димов, което го е направило неудобен от гледна точка на турската страна.

“Пред властите на Република България са направени официални постъпки с искане за правно разследване”, пише в прессъобщението от консулството.

“Заедно с това Република Турция ще предприеме и други законови мерки спрямо гореспоменатото лице”, се съобщава в писмото.

Припомняме, че на референдума през април мнозинството от избирателите подкрепиха предложенията за изменения в конституцията, които дават повече изпълнителна власт на президента. В рамките им Турция се превръща в президентска република.