Това написа във Фейсбук лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев.

Всички политически партии трябва да се въздържат от провокативно поведение и да се върнат към политическия диалог, за да възстановят реда в страната.

ПЕС стои твърдо зад своя асоцииран член СДСМ и лидера Зоран Заев. Убедени сме, че СДСМ е партията, която може да поведе страната по пътя на демокрацията, мира и стабилността.

Тук става дума за принципи на демокрацията. Всички политически спорове трябва да се решават по цивилизован начин и с диалог! Тази криза назряваше от доста седмици и това е нейният пит. Надявам се да е пик, а не поредна стъпка към задълбочаване на противоречията, каза Сергей Станишев и по БНР.

Той  попита реторично в коя демократична страна президентът може да откаже да връчи мандат на спечелилото избори мнозинство.

За първи път от много време изборите бяха проведени без сериозни забележки от страна на международните наблюдатели, защото за Европейският съюз е важно не коя партия е на власт - дали СДСМ или ВМРО-ДПМНЕ, а какъв е стандартът на Македония, която е страна-кандидат за членство в ЕС.

"Тук от страна на ЕС няма геополитика или партийна политика, а има подход, който е принципен! Това смятам, че е правилното по отношение на тази страна. Това е в интерес и на България, защото България има интерес, първо, Македония да е спокойна и стабилна, да бъде страна, която е демократична и следва европейските правила", каза лидерът на ПЕС. 

По повод изказванията за евентуална българска намеса в конфликта, Станишев заяви, че първото нещо, което трябва да се направи, е да не се нагнетява напрежение и апокалиптични сценарии.

"Трябва да се помогне, от страна на България, като съсед, и от страна на ЕС, да се намери дипломатически изход от тази рязко конфронтационна ситуация. ЕС има доста лостове по отношение на Република Македония и трябва както да се дадат позитивни перспективи, така и да се каже до какво може да доведе негативното развитие за самата страна", обясни Станишев.

По думите му трябва да се говори с македонските политически фактори уважително към страната и нейния суверенитет, но от позицията на Европейския съюз, към който Македония иска да се присъедини и трябва да спазва някои основни и елементарни правила на демокрацията.