Министър Агим Нухиу осъди кървавата атака с над 100 ранени срещу Събранието и подчерта, че част от структурите не са си свършили работата и ще трябва да понесат отговорност, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Нухиу посочи конкретно директора на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков, който ръководеше Оперативния щаб на МВР. Той изтъкна, че шефът на Бюрото за публична сигурност Митко Чавков, който е и бивш вътрешен министър, не е бил на разположение до 20 ч местно време (21 ч българско време), независимо от факта, че към този час напрежението вече ескалираше.

Министърът подчерта, че по морални причини ще се оттегли от поста си.

Полицията снощи не успя да спре демонстрантите, нахлули в сградата на парламента в Скопие, ранени бяха депутати, полицаи и журналисти. 

Междувременно лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, чиято глава беше разбита, заяви на пресконференция, че вчерашното нападение срещу него e било директен опит за планирано предумишлено убийство.

"Вярвам, че разследването ще открие извършителите. Аз ги познавам. Част от тях са полицаи, а друга част - бандити", каза Заев.

Според него директорът на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков трябва веднага да подаде оставка и да избяга колкото може по-далече.

На журналистически въпрос за предаването на властта в Събранието след насилието снощи той каза, че не очаква пречки в предаването на поста от председателя Трайко Веляноски на новоизбрания албанец Талат Джафери, заради който протестите ескалираха в насилие.

За избора на ново правителство Заев каза, че процедурите трябва да се спазват.

Лидерът на опозиция съобщи още, че не смята да присъства на днешната среща, на която президентът Георге Иванов покани лидерите на основните политически партии.

"Къде да правим срещата, в Клиничния център със Зиядин Села ли", иронично запита той.

Лидерът на Алианса за албанците - Села, също пострада в снощното насилие в парламента и е приет в Клиничния център.

"Иванов е един от генераторите на кризата, а не нейно решение", каза още Заев.

Той благодари за подкрепата на международната общност в тези деликатни моменти за държавата. Според него нападението на демонстрантите срещу депутатите в парламента е доказателство за партиен диктат и показват какво е професионализъм от страна на структурите за сигурност.

Междувременно македонският външен министър Никола Попоски призова от Малта демонстрантите да бъдат изправени пред правосъдието и апелира за диалог за преодоляване на настоящата криза.

Попоски добави все пак, че вчерашният вот в македонския парламент за избор на нов председател на парламента не съответства на законодателството на страната.

"Не мисля, че се нуждаем от повече едностранни действия. Трябва да се върнем към спазването на законовите процедури, защото това е единственият начин да запазим мира и стабилността", добави Попоски.

Министърът заяви още, че Македония би имала ползи от гледна точка на стабилността от по-близки връзки с ЕС, към който се стреми да се присъедини.

За тази вечер също е насрочен протест пред Събранието. Районът около сградата обаче е отцепен от плътен полицейски кордон, а депутатите ги няма. Засега обстановката е спокойна.