Той за първи път проговори за скандала с разговора между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" и "Сега" Сашо Дончев, организиран от червения бизнесмен Георги Гергов в кабинета му в ЦУМ. Заради това той беше принуден от лидера Корнелия Нинова да подаде оставка от Изпълнителното бюро на партията, след което обвини Овчаров, че също е замесен.

Днес обаче бившият енергиен министър в Тройната коалиция отрече пред bTV да има връзка със случая и отвърна на удара. По думите му няма нищо вярно в твърденията, че е посъветвал Нинова да се отърве от Гергов, само й казал да го убеди сам да се оттегли, за да не "правят циркове по медиите". Крайното решение обаче било нейно, иначе се виждали веднъж месечно.

"Георги Гергов реши да хвърли мен на кучетата, за да излезе целия в бяло. Не съм участвал в сценарий, нито бих участвал. Не съм изпълнявал аз поръчката на Сотир Цацаров да каня Сашо Дончев. Гергов реши, че ще води битки, но, като гледам, не много успешно. Ако се беше извинил, всичко щеше да се размине и сега нямаше да водим тези разговори", каза Овчаров. 

По думите му това, което човек сам си направи, никой не може да му го направи. Според него това, което се е случило в кабинета на Гергов, е "парекселанс паралелната държава”.

"Представител на една от най-важните институции в България се опитва да си урежда отношенията с издател на вестник. И в двата случая Гергов е там. Той е механизмът. Гергов изрови всички гнусотии, директно заплаши Нинова, че ще я разследва с прокуратурата", каза още ексминистърът. 

Според него олигарсите в България са Бойко Борисов и Делян Пеевски, като техният гръб се пази от главния прокурор.

"Жоро Гергов беше включен с идеята да укротява БСП, за да я направи съвместима с идеите на Бойко Борисов за управление на държавата. Очевидно някой е решил, че аз съм човекът, който пречи на това. Няма да има обвинения нито срещу Пеевски, нито срещу Борисов, нито срещу Гергов", прогнозира Овчаров.

Той отрече да е в дъното на енергийната мафия и призова, който твърди, че има такава, да го докаже.

Овчаров съобщи, че има и новина от последните минути:

"Днес ми връчиха трета призовка за обвиняем. Не зная още за какво, на призовката не пише. Случи се точно преди да дойда в студиото. Някои си мислят, че ще ме уплашат и да ми затворят устата, но това няма да се случи. Аз ще казвам каквото съм решил".

По-късно обаче той уточни, че в бързината не е обърнал внимание, че не става въпрос за трето обвинение, а за разпит по предишните две.

Миналата година той стана стана четвъртият обвиняем по делото за АЕЦ „Белене“ - за безстопанственост в размер на 193 млн. евро. Според прокуратурата той е допуснал да бъде подписано първото споразумение с „Атомстройекспорт“ за строежа на централата.

В началото на тази година прокуратурата му повдигна две обвинения и за концесията на мини "Бобов дол". Той превишил властта си като министър и разрешил на изпълнителния директор на мини „Бобов дол“ да сключи договор за наем с „Ораново“ ЕООД.

По повод твърдението на бившия посланик в Москва Илиян Василев, че е масон, той го посъветва да покаже доказателства или да се извини, в противен случай може да го съди. Овчаров припомни, че е осъдил вече Яне Янев за клевета и нарече Василев "лъжец".

"Не съм масон и никога няма да бъда”, категоричен бе социалистът.