Празника уважиха много бивши и настоящи офицери, общественици, граждани, съобщи БТА.

Сред гостите беше и министърът на отбраната Стефан Янев, който посочи, че 100-годишнината е хубав повод да се отбележат трудът и заслугите на хората, които не само изпълняват задачи в интерес на страната, но при необходимост оказват помощ и на бедстващи на море.

Морската авиация е елитен род сили, които използваме във ВМС, допълни командирът на военния флот контраадмирал Митко Петев. По думите му тя е съществен елемент при осигуряване защитата на суверенитета на страната ни.

Вижте снимки>>

Министър Янев и контраадмирал Петев обясниха, че проектът за построяване на нови патрулни кораби за ВМС върви по план. Според тях програмата ще бъде реализирана, тъй като има финансова осигуреност, както и политическа воля.

Министърът допълни, че няма състезание между отделните видове въоръжени сили за тяхната модернизация. Проектите вървят паралелно, обясни Янев.

На въпрос за ситуацията в Македония, министърът каза, че силно се надява да се търси политическо решение за решаване на проблемите. Никой няма интерес от етническо напрежение, от сцени, на които бяхме свидетели в македонския парламент, добави Янев.

Той изрази надежда, че разумът ще надделее и страните ще седнат на масата и ще се разберат по начин, който да е в интерес на всички македонски граждани.

За ситуацията в Турция след проведения референдум, министърът посочи, че има промяна, но процесите са вътрешни. За нас от първостепенна важност е да запазим добросъседските си отношения и процесите, които се случват там да не влияят върху нашата сигурност, каза Стефан Янев.

Празникът по случай юбилея на Морската вертолетна авиобаза "Чайка" във Варна продължава с прожекцията на филм за морската авиация и голям концерт.