Според парламентарния шеф, този сценарий е целял да се предизвика инцидент в парламента, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Веляноски заяви, че заседанието, което прекрати в четвъртък, още не е завършило и трябва да продължи.

"Не може да изберете председател на парламента за половин минута, тайно, както го направиха те в четвъртък. Това е тържествен момент и не може да го направите в ъгъла на залата. Този председател на парламента трябва да има легитимност да представлява парламента, да бъде приет от страна на всичките му членове, независимо дали са гласували за него или не", каза Веляноски.

Талат Джафери бе избран в четвъртък вечерта, след като Веляноски закри заседанието на парламента, от депутатите социалдемократи и депутати от албанските партии.

ВМРО-ДПМНЕ посочва, че са били нарушени всички демократични и законови процедури и гласуването е незаконно.

Това доведе до нарастване на напрежението, разгневени граждани нахлуха в в сградата на парламента и в последвалото насилие бяха ранени над сто души - депутати, журналисти и служители на парламента.

Сърбите в Македония се чувстват застрашени

Ситуацията в Македония води към това сърбите да бъдат застрашено малцинство и да се окажат в положението на сънародниците си в Косово - обезправени, изолирани, незащитени, заяви Иван Стоилкович, лидерът на Демократичната партия на сърбите /ДПС/ в Македония, цитиран от Танюг.

"Затова подкрепяме протестите и опита да се попречи на приемането на тиранската пратформа в Македония", каза Стоилкович, който е депутат в македонския парламент.

Лидерът на ДПС подчертава, че партията не е призовавала гражданите на Македония, които се обявяват за сърби, да участват в демонстрациите, но те са отишли сами.

Македонският народ не иска и не позволява да бъде приложена тиранската платформа, която дава на албанците същите права като на македонците. "Каквато и да е реализация на този план означава директно изключване на сърбите от живота на държавата, която смятат за своя.

Логично е да участваме на страната на македонците", каза той.

Сега е нападната една крехка държава и тя трудно може да издържи на очертаващия се по-тежък натиск, каза той.

"Това е добър увод в дестабилизацията на Балканите. Всичко, което става, поставя под въпрос оцеляването на Македония такава, каквато я познаваме", предупреди Стоилкович.

По думите му "всичко това е дело на международната общност, а на място са само изпълнителите".

"Македония може лесно да се дестабилизира, хвърляте една бомба и това е път без край. Тук обаче става дума за по-широка дестабилизация", каза Стоилкович.