1
Интерпретативно съчинение или есе по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив" върху разказа "Албена" на Йордан Йовков писаха зрелостниците.
Днес около 48 700 абитуриенти се явиха на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Матурата за 12-и клас по БЕЛ започна в 8 часа, а изпитният вариант за теста беше генериран тази сутрин в 5.10 часа от възможни 11 718 750 комбинации.

Тестът за изпита се състои от три модула. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки.

Третият модул, или 41-ия въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците писаха аргументативен текст - есе или интерпретативно съчинение. Този модул също носи 30 точки.

Темата за 41-ия въпрос - "Човекът между ценностите на общността и личния порив" върху разказа "Албена" на Йордан Йовков - все още не е оповестена официално от Министерството на образованието заради засилените мерки срещу преписване, но излизащи ученици от матурата изразиха задоволството си, че са писали именно върху Йовков.

Преразказ върху текст от "Войната на таралежите" на Братя Мормареви пък се падна на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература.

 Сподели

ЛАЙФ Румънеца вдигна морска сватба (снимки)
Рапърът от известното дуо Румънеца и Енчев и продуцент в Select Music Media се ожени на церемония на плажа.
Кейт Мос на ревюто на ”Бърбъри” в застрашения Лондон Рокли в бяло, червено и черно на наградите ”Еми”