Делото е срещу 221 души, сред които живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, заподозрени в ръководене или членство на терористична организация - т.нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО).

Организацията е обвинявана от Турция за опита за преврат на 15 юли 2016 г., при който загинаха 250 души, а около 2000 бяха ранени. Тогава група военнослужещи се опитаха да свалят правителството в Анкара.

Повече от 200 от подсъдимите са от Въоръжените сили на Турция, а поне половината от тях - офицери с рангове от капитан до генерал. Всички обвиняеми, с изключение на 12 души, които все още са издирвани от властите, присъстваха на процеса. Гюлен е един от съдените задочно.

"Убийте тези предатели, убийците на моя син", изкрещя в съдебната зала жена, чийто син е бил убит по време на преврата, след което припадна. Съдията извика медицински екип в залата, информира агенция Ройтерс.

Обвиняемите, сред които е и бившият адютант на президента Ердоган, бившият началник на турското ВВС, както и редица генерали, полковници и майори, бяха преведени по пътя за съда през тълпа от протестиращи, които настояваха за смъртно наказание.

Турските власти са арестували или уволнили досега над 150 000 държавни служители, учители, съдии, прокурори, полицаи и войници, които са заподозрени в поддръжка или съучастие в опита за държавен преврат.