Призът идва след като в началото на годината кметът на Варна Иван Портних обяви, че морската столица ще става "Град на знанието".

Крайната цел на програмата за стимулиране на любовта към познанието, изграждането на цивилизовани отношения родители – ученици – учители, създаването на условия за нормален учебен процес, отдих и двигателна активност в детските, средните и висшите учебни заведения, е младите хора да намерят реализация в родното си място. Да живеят тук и да имат възможност за изграждане на успешна кариера във Варна. Това ще помогне не само на младите хора да имат достойна работа и доходи, но ще даде и тласък на развитието на града, категоричен бе кметът на Варна.

Преди дни бе подписан меморандум за сътрудничество между Община Варна и Българската академия на науките за по-активна дейност между институтите на БАН и местната власт.

Преди това Община Варна, заедно с Медицинския университет, Варненския свободен университет и Висшето военноморско училище, поставиха  основи за създаване на акселератор за иновации, ползвайки потенциала на академичната и младежка общност във Варна. 

Тази година, според журито на Дарик, "Най-добър град за живиеене" е Стара Загора.

Градът получи най-много точки в специалните критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който работи и живее. Част от тях са екологично състояние, ниво на инвестиции, нови работни места, възможност за отглеждане на деца, медицински апаратури, образователни институции и други.

Градът, който печели наградата на слушателския вот е Бургас, който води с над 50%. Миналогодишният носител на отличието „Най-добър град за живеене” – София, взе две награди – тази за Бизнес град на годината и Дигитален град.

Останалите награди в отделните категории са: Зелен град – Добрич, Арт град – Пловдив, Град на знанието – Варна, Град пазител на традицията – Несебър, Евро град и малък евро град - Плевен и Приморско, Град на финансовата устойчивост – Банско, Град на инвестициите – Димитровград.

Традиционното проучване "Най-добрият град за живеене в България” цели да проследи развитието и качеството на живот във всички 27 областни градове в страната. Те бяха оценени по специални критерии като екологично състояние, финансови задължения, ниво на инвестиции, раждания, нови работни места, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи.