Електронното управление е стратегически приоритет за България, необратим процес и единственият начин за постигане на цели от изключителна важност – ефективност, прозрачност, успех в борбата с корупцията, отчетност и контрол, каза още държавният глава на работна среща с ръководството на Държавна агенция "Електронно управление“.

"Не бива да мислим за въвеждането на дигиталните услуги и управление като за нещо абстрактно. Темата е всеобхватна и изисква сериозна експертиза, активно участие и съпричастност от всяко едно ведомство и институция на територията на България“, подчерта Радев, цитиран от прессекретариата на "Дондуков 2".

Радев изрази готовност да подкрепи всяка инициатива, която ще улесни и ускори процеса на дигитална трансформация на администрацията в полза на гражданите и на бизнеса.

Между акцентите на разговора бяха възможностите за качествено електронно здравеопазване в България, минимализиране на рисковете от злоупотреби при възлагането на обществени поръчки чрез дигитализация на процесите и интегрирането на националната архитектура на е-управлението с тази на другите държави членки на ЕС.

По време Росен Желязков запозна президента с приоритетите, целите, основните дейности и предизвикателствата пред развитието на е-управлението в България.

„Електронното управление не е самоцел, а средство за цялостно реформиране на институциите и на процесите в тях. То ще позволи на гражданите да пестят време и средства при получаването на административни услуги и да се освободят от обременяващата роля на посредници между административните структури”, каза той.

И допълни, че сред основните приоритети на агенцията са осъществяването на контрол на бюджетните разходи и на проектите и дейностите в областта на е-управлението в цялата публична администрация и подобряването на мрежовата и информационна сигурност.

Радев и Желязков се съгласиха, че е-управлението трябва да е приоритет не само за държавната агенция, а за всички институции. Двамата са подчертали по време на разговора, че административните органи трябва да работят последователно за оптималното използване, оперативната съвместимост и поддръжка на вече наличните ИКТ ресурси и информационни системи във всички сектори.