Данните сочат, че българските ученици от СМГ ще се изучават в едни от най-добрите университети в Европа и света.

Великобритания продължава да бъде най-предпочитаната като учебна дестинация за висше образование въпреки високите учебни такси. Причините за това са известни – английският е най-популярният чужд език сред българските ученици и те имат самочувствието, че могат да се справят с академичната програма изцяло на него. Британските университет предлагат и голямо разнообразие от специалности. В топ 5 за Европа са също Германия, Холандия, Швейцария и Испания.

Най-добрите университети в САЩ също се радват на интерес от нашите топ кандидат-студенти от елитното училище. Някой от предпочитаните университети в Северна Америка са: IIT – Illinois Institute of Technology, Columbia University (NYC), MIT (Massachusetts Institute of Technology)

След наша проверка, данните сочат, че най-предпочитаната страна за следващата година сред учениците от СМГ наистина е Великобритания. Сред университетите, които са избрали и вече са приети, виждаме престижните Cambridge и Oxford. Както знаем, Оксфорд и Кембридж са двата най-красиви и романтични средновековни университети. Оксфорд е по-старият университет и е открит през втората половина на 11-ти век. Кембриджкият университет е по-млад с повече от едно столетие и датира от началото на 13-ти век. Някои сред популярните лица завършили Кемжридж са Оскар Уайлд, Луис Карол, Дж.Р. Толкин, Маргарет Тачър, Стивън Хокинг, Тони Блеър и много други.

Други университети във Великобритания, в които младите студенти от СМГ ще продължат образованието си, са Kings College London, UCL (University College London), University of Sheffield, Cardiff, Leeds, Bristol, Bath, Surrey, Birmingham, Manchester, Southampton, Glasgow и др.

Следващата предпочитана държава, разбира се, си остава Холандия. Холандия винаги е предпочитана, поради ред причини, сред които доброто образование, както и че е средище на изключително много на брой и от различни националности млади хора. Холандия привлича и с практически ориентираните специалности, които се преподават на английски език, достъпни такси за обучение и възможности за финансиране чрез почасова работа, студентски заем и грантове. Най-предпочитаните университети там са: Tillburg, Breda, Fontys, University of Groningen, Hanze

Има и мнозина ученици от СМГ, които все пак са решили да се доверят на българското образование и да останат и да се развиват в родината. Сред най-желаните университети на първо място е Софийският университет, следван от Техническия университет в София, НБУ и Американския университет.