"Съвременна Европа има своите предизвикателства. Национализмът и популизмът, родиха фалшивите новини, които имат за цел да повлияят върху нагласата на гражданите. За запазване на стабилността в Европа важна роля има трансконтиненталното сътрудничество и партньорството между Европейския съюз и Съединените щати."

Това заяви председателят на Парламентарната група и заместник-председател на на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов по време на работна среща на тема "Сигурност", съобщи пресцентърът на партията.

В дискусията участваха американският конгресмен Робърт Адерхолд, експертът по Балканите д-р Стив Майер, съветникът по регионална политика на президентът на Сърбия Владимир Божович, народният представител и член на Парламентарните комисии по вътрешна политика и отбрана Пламен Нунев, политици, експерти по сигурността от България, Балканите, Европа и САЩ.

Дискусията бе в рамките на Балканската молитвена закуска, която се проведе в Пловдив през уикенда. Над 180 участници от 31 страни от четири континента си дадоха среща в града под тепетата, за да отправят своите послания за мир, благоденствие и просперитет на хората по света. Близо 90 бяха гостите от страните от Западните Балкани.

Цветан Цветанов посочи, че добрата перспектива за страните от този регион е членство в Европейския съюз и като пример посочи положителните промени в България и Румъния през 10-те години като част от ЕС.

Той анонсира, че през юни в Рига предстои среща на представители на националните парламенти на европейските страни и на Конгреса на САЩ.

"Тези срещи дават възможност да градим мостове в името на човешките ценности и демокрацията", категоричен бе Цветанов.

"Пловдив е специален град. Град, който е с много дълга история. Град, който е бил централно място на седем цивилизации. Град, в който има мащабно културно наплъстяване, но и емоционално-човешко натрупване. В Пловдив от векове заедно живеят хора от много етноси и вероизповедения", заяви от своя страна символичният домакин на срещата – кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.