Това заяви германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен в интервю за медийната група "Функе", цитирано от ТАСС и БТА.

"ЕС не се конкурира с НАТО", изтъкна министърката. Тя отбеляза, че Европейският съюз обединява военни средства, които трябва да бъдат по-добре координирани, с граждански средства като инвестиции в стабилността и развитието.

По думите й създаването на европейския команден център в Брюксел е първата сериозна стъпка.

Фон дер Лайен посочи, че референдумът във Великобритания и президентските избори в САЩ са отворили очите на европейците.

"Европейците трябва по-активно да поемат сигурността в собствените си ръце", подчерта германската министърка.

Германия и Франция работят по конкретни предложения за създаване на фонд на ЕС за отбрана, заявява още в интервюто Фон дер Лайен. По думите й сътрудничеството в областта на безпилотните самолети, военния транспорт и общите усилия за стабилизиране на африканския регион на Сахел са проекти, които биха могли да бъдат финансирани по новия механизъм.

"Германия и Франция искат да станат двигателят на европейския отбранителен съюз и да оползотворят фонда за отбрана по интелигентен начин", каза тя.

Фон дер Лайен посочи също, че финансовите министри на двете страни в момента работят по механизмите за създаване на фонда, а тези на отбраната - за определяне на различните проекти по него.

По думите й чрез фонда би могло да се финансира например общоевропейско обучение на офицери.

Фон дер Лайен каза също, че засиленото сътрудничество в Африка може да допринесе за намаляване на трафика на хора и оръжие, както и за противодействие на тероризма.

В седмичното си видеопослание днес Ангела Меркел изтъкна, че е необходимо германските въоръжени сили да бъдат възстановени след орязването с десетилетия на разходите в тази сфера, както и да бъде повишена привлекателността на военната кариера в области като киберсигурността.

По думите й европейското отбранително сътрудничество ще бъде тясно координирано с НАТО.

Тя каза също, че Европа има голям интерес от стабилизиране на Африка, източник на бежанци към Европа.