1
Последният първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Пловдив Пантелей Пачов се е самоубил в събота.
78-годишният мъж се е застрелял със законопритежавания си пистолет, след като бил изписан от болница с диагноза "рак на дебелото черво", съобщиха в. "Марица" и "24 часа".

Тялото му ще бъде кремирано, а след това положено в урна.

"Не е искал да тежи на близките си. Беше тих и скромен човек. Не беше натрупал пари, както някои други червени функционери от миналото. Освен апартамента в кооперацията нямаше други имоти. До последно остана фанатично предан на комунистическите си идеи", коментират съседите от квартала.

В последните години Пачов е живеел сам със съпругата си, синът им и дъщеря им са в чужбина.

"Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство, каквато е рутинната законова процедура", коментира говорителят на Районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев.

Пантелей Пачов е роден на 24 февруари 1939 г. в Асеновград в семейството на комунистическия активист Лазар Пачов, осъден на смърт и екзекутиран през 1942 г. Той е един от подкрепилите преврата срещу Тодор Живков през ноември 1989 г. На 26 ноември 1989 г. Пачов лично излиза пред демострантите на първия в Пловдив митинг срещу БКП и успява да спре разрастването на напрежението и призивите за атакуване на Партийния дом.

Впоследствие е пратен от правителството на Андрей Луканов за български представител в комисията по закриване на Съвета за икономическа взаимопомощ  на страните от Варшавския договор. След като се завръща от тази си мисия, Пачов се пенсионира.
 Сподели

ЛАЙФ Момичето, на което Аня Пенчева повери сина си
Синът на Аня Пенчева и Ивайло Караньотов - Ангел, получи днес дипломата си за висше образование от НСА в присъствието на родителите си и любимата си - Ива.
Полицията изследва съмнителното писмо до Хари и Меган Дженифър Лорънс разбуни духовете със секси рокля