Тя отбеляза, че по-рано този месец у нас е била мисия на ЕК по механизма, като нашата страна е представила мерки и срокове за изпълнението на препоръките.

Има забавяне по отношение на (изготвянето на промени в) съдебната и прокурорската карта за равномерно разпределяне на натовареността, уточни Цачева пред български журналисти в Брюксел. Поели сме ангажимент редовно да информираме партньорите за напредъка, напредък има.

Надявам се и съм обнадеждена, както прозира от доклада през януари, в обозрим хоризонт края на 2018 г. този механизъм спрямо България да приключи, но това зависи от нашата работа по изпълнението на препоръките, добави министърът. В Министерството на правосъдието активно се работи по антикорупционното законодателство. Поела съм ангажимент пред правителството, а това означава пред българските граждани и нашите партньори, през септември проектът да бъде за дебат в пленарна зала, заяви Цачева.

Тя е на работно посещение в Брюксел, свързано с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Когато си се подготвил и положил усилия напред, е по-лесно по време на самото председателство, коментира министърът. Тя отбеляза, че днес се е срещнала с представители на генералния секретариат на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи по повод подготовката на председателството, осъществена досега от нашата страна.

Цачева съобщи, че се очаква приоритетите на председателствата на Естония, България и Австрия да бъдат утвърдени утре в Люксембург от Съвета на ЕС по общи въпроси, където ще бъде и премиерът Бойко Борисов.

Цачева очерта трите български приоритета в сферата на правосъдието по време на председателството - службата на прокурора на ЕС, подготовката на новата стратегия за правосъдие за периода 2019-2023 г., както и регламента за признаване и изпълнение на съдебни решения, свързани с деца.

Тя изрази очакването регламентът за европейската прокуратура да бъде утвърден от Европейския парламент наесен. Когато се стигне до отвличане на дете, трябва да има правен механизъм за неговата защита, добави министърът.

Имаме амбицията да приключим тези три теми по време на нашето председателство, заяви Цачева.

Утре министърът на правосъдието ще има срещи с председателите на комисиите на ЕП по граждански права, правосъдие и вътрешни работи, и по правни въпроси.

Цачева ще разговаря и със зам.-генералния секретар на ЕК Параскеви Мишу.

По повод изборите за нов Висш съдебен съвет (ВСС) у нас министърът на правосъдието приветства възможността да се гласува дистанционно по електронен път. Това даде възможност да има изключително висока активност, за първи път членове на ВСС се ползват с такова високо представителство, а това означава и доверие към магистратите, които ще членуват в следващия съвет. Очаквам от тях професионално и коректно да изпълняват задълженията си по закона за съдебната власт и Конституцията, да има делова атмосфера и възможност за работа, защото само тогава се постигат резултати, коментира Цачева.