Заложническата драма започна в сряда около 18.45 ч., когато в бургаската полиция е получен сигнал за семеен скандал в апартамент на четвъртия етаж в блок 51 на жк "Славейков". Пристигналите на място полицаи успели да изведат от жилището 36-годишна жена, живееща на семейни начала с Мартин Ж.

Мъжът обаче заплашил униформените, че ще намушка с кухненски нож 3-годишния си син, ако се опитат да го изведат от жилището. Бащата опрял ножа във вратлето на детето, след което затръшнал вратата, заключил я и натрупал мебели и други предмети. В апартамента останала и 75-годишната майка на развилнелия се бургазлия.

След близо 20 часа преговори и полицейска обсада - около 14.30 ч. вчера екип от „Специализираните полицейски сили” щурмува през терасата апартамента на Мартин Ж. и го задържа. Момченцето и баба му бяха изведени невредими.

Днес Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинения на бащата похитител и го остави в ареста за 72 часа, съобщиха от държавното обвинение.

Мартин Ж. бе обвинен за това, че в периода от 18:15 часа на 21 юни до 14.30 ч. на 22 юни противозаконно е лишил от свобода малолетния си син и възрастната си майка. За това престъпление мъжът може да получи до 10 години затвор.

Второто обвинение срещу бургазлия е за употреба на сила или заплашване с цел да принуди орган на властта, представител на обществеността, частен съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функцията му. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода до шест години.

Районните прокурори ще внесат в съда искане за определяне на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Мартин Ж.