Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в централата на партията.

Според нея Борисов няма как да прехвърля отговорността за това министерство, тъй като то в годините е било управлявано от хора на ГЕРБ - Цветан Цветанов, Румяна Бъчварова, Валентин Радев.

Това състояние на МВР се дължи на техните промени в законите, на реформата „Бъчварова“, заяви лидерът на БСП.

„Днес министърът на вътрешните работи е казал, че не иска да му се поставят условия, а да му се дадат аргументи за техните искания. Ще ви запозная със съдържанието на един документ, който представлява точно такива аргументи и то подписани от министър Радев.

Говоря за открития доклад на министър Радев до КСНС, който се проведе при президента, каза Нинова. По думите ѝ в него той казва, че е необходимо да се предвиди увеличение на основните месечни възнаграждения на служителите на МВР и е поискал 300 млн. лв. допълнителни.

„Същият министър, който днес търси аргументи от полицаите“, коментира Нинова.

По думите на Нинова, страхът от президента Радев и подкрепата, която той получава в борбата с корупцията, са продиктували искането на ГЕРБ за анкетна комисия за превъоръжаването.

„На 23 юни премиерът в Брюксел пред премиера на Швеция заявява, че започват преговори с "Грипен", ако си го спомняте. Вчера, една седмица по-късно, ГЕРБ обявяват, че искат анкетна комисия със съмнения за корупция по това решение и с намек за натиск, оказан от президента Радев, за да се вземе това решение", коментира Нинова.

"Какво се случи през тази една седмица? Кое е това събитие, което е обърнало така нещата?", попита лидерът на БСП.

„За нас е само едно – изказването на президента Радев, че политическата класа няма воля да се бори с корупцията, че поема инициативата“, каза Нинова и поясни, че президентът е подкрепен от нея публично вчера.

Очевидно волята на президента Радев за борбата с корупцията, подкрепен от БСП в парламента, е причината да се обърнат така нещата. Страхът от президента Радев и подкрепата, която получава, да се стигне до края, да се водят разследвания и да се търси отговорност на политическия елит за всички години на Прехода е това, което продиктува тази анкетна комисия в парламента, заяви Нинова.

Анкетна комисия в парламента във връзка с решението за осигуряване на финансов ресурс за превъоръжаване на армията изглежда като "Борисов 3" разследва "Борисов 2", каза още Нинова.

Тя обясни, че комисията, която е извършила подреждането на офертите за купуване на въоръжение, е назначена от кабинета "Борисов 2" и неговия министър на отбраната Николай Ненчев.

По думите на лидера на БСП същата комисия по времето на служебния кабинет е взела това решение. Нинова уточни, че служебният кабинет не е взел окончателно решение, а е разгледал подреждането на офертите и е казал следващото правителство да реши.