Божидар Димитров представи позицията си по повод изказване на външния министър Екатерина Захариева, която посочи в интервю, че сме признали македонския език, след като сме признали и държавата Македония.
Това доведе до дебати в социалните мрежи около "исканията" на Скопие да признаем освен държавата, и македонски език, и македонски народ.

В позицията си Божидар Димитров пише: 


"Покрай едно изказване на външния ни министър г-жа Захариева отново се разгоря спор, засега главно в Интернет, около исканията на Скопие да признаем освен държавата и македонски език и македонски народ. Това е едно голямо свидетелство, че в някои политически кръгове в Скопие са на една-две светлинни години от европейските норми и ценности.

Език например според тези ценности не се признава от правителства, а от професионалните лингвистични институти. Иначе казано Бойко Борисов не може да признава македонски, австралийски, швейцарски, кипърски, косовски, молдовски и други подобни „езици”.

В тоталитарни държави – може. Другарят Сталин създаваше и признаваше много езици. Дори книга бе написал: „Вопроси езикознания”. А друг руснак бе написал песен със стих „Товарищ Сталин, вий большой ученый. А в езикознаня в, просто корифей.”

Ние обаче живеем в демократична държава. И Бойко Борисов не е Сталин. Следователно правителството не може да признава език. А също и нация. Нацията или я има или я няма. Затова и това не може да направи правителството ни.

Какво да признаем за „македонци”. Населението на Македония с 2 млн. души. От тях 600 000 са албанци, 100 000 турци, 200 000 „гюпци” (т.е. цигани), 40 000 сърби и 120 000 българи. Кой за какъв признаваме?

Принадлежността към една нация е индивидуално, а не колективно право на човешките индивиди. Така е при демокрацията".

Захариева: Няма промяна в позицията на България

Няма промяна в позицията на България относно езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония, уточни по-късно вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„В активен контакт сме с властите в Република Македония по доуточняване на текстовете на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Езиковата формула, която вече е залегнала в Договора, следва стриктно клаузата от Декларацията от 1999 г., препотвърдена в Меморандума за европейска и евроатлантическа интеграция от 2008 г. и използвана в десетки двустранни Спогодби в различни области”, обясни Захариева.

„Интерпретации по темата са ненужни, а ново отваряне на въпроса е безполезно и за двете страни”, коментира още вицепремиерът Екатерина Захариева.

България и Македония ще подпишат договора
за добросъседство за честването на Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август. За това се разбраха премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев при първото му официално посещение в София.