Адвокатът на обвиняемия прочете самопризнанията му.
Светослав Стойков заяви, че той е извършил деянието, но под влиянието на алкохол и наркотици и няма никакъв спомен за тази вечер. Казва, че е консумирал водка, бира и е употребил хашиш и че не си спомня за случилото се, за което узнал едва от кадрите, излъчени по телевизията.

По-късно пред съда свидетелстваха съпругата му и по-малкият му брат, който е бил с него по време на атаката, съобщиха ДПА и Би Ти Ви.

Делото срещу жителя на варненското ромско гето "Максуда" трябваше да започне преди 10 дни, но бе отложено, защото адвокатите на подсъдимия поискаха отвод на една от съдебните заседателки заради предубеденост и ксенофобия. Съдът уважи искането им.

"Аз извърших това престъпление и искрено съжалявам за него. Не помня как и защо е станало, през въпросната вечер бях под влиянието на алкохол и наркотици", заяви Стойков още с откриването на процеса.
Признанието той направи писмено и помоли адвокатът му да го прочете.

Стойков поиска да се извини и лично на жертвата – 26-годишна украинка. Пред съда като свидетели бяха разпитани съпругата на нападателя – 27-годишната Цветанка Миткова, и 18-годишният му брат Саби.

Двамата разказаха, че Светослав е претърпял тежка автомобилна катастрофа през 2008 година и е бил опериран в областта на главата два пъти. Оттогава поведението му рязко се променило, той станал агресивен и започнал да злоупотребява с наркотици и алкохол.

След атаката в метрото Светослав и съпругата му заминали за Марсилия, за да работят. Там видели видеокадрите, с които бе издирван Стойков. Той решил да се върне в Берлин, за да се предаде, но го арестували още в автобуса.

Делото ще продължи следващата седмица, когато пред съда се очаква да се яви и пострадалата.

При атаката е счупила ръка. Максималната присъда, която Стойков може да получи, е 11 години затвор.

Освен в нанасянето на тежка телесна повреда българският ром е обвинен и за два случая на ексхибиционизъм от негова страна на публично място недалече от същата метростанция две седмици преди инцидента с ритнатата жена. Той отказа да коментира тези обвинения, според които си е свалил панталоните и е мастурбирал пред намиращи се наоколо жени.