Това каза премиерът Бойко Борисов по време на Национално съвещание на ръководството на МВР.

„Оказа се, че има Институт по метрология, който има задължение да отиде и да сложи пломба на колонката. До него стои обаче Агенция по метрология. Работата й е да отиде и да види дали институтът е сложил пломбата правилно. След това идва бензиностанцията, където се оказа, че има 7000 ведомствени бензиностанции. Повече, отколкото в Русия. След това има софтуер в самата бензиностанция, която праща количествата, които е продала“, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му софтуерът и манипулацията му не ги контролира никой.

Според Борисов към данъчните отиват цифри, които изобщо нямат общо с продадените количества. При проверките, всичко изглеждало законно.

От 900 проверени бензиностанции, 900 софтуера манипулират. За съжаление, даже един човек се самообеси. Убеден съм, че 1,3 млрд. лв. ще съберем с общите усилия, каза Борисов.

Премиерът обяви, че Томислав Дончев готви Закон за горивата. Съпротивата ще е голяма, но се надявам до края на юли месец да приключим с всички поправки на закони и наредби и да можем да кажем, че литър контрабандно гориво не трябва да се допусне, обясни премиерът.

За административната тежест той заяви, че се пращат хора в кафетата около КАТ. „Нарочно те като мечка на „Витошка“ излизат да ги видят и в кафетата става ужас. Всичките лобисти, прекупвачи, тези, които взимат по 200 лв., за да изкарат на човека документ, върлова корупция“, коментира още Борисов. .