Тереза Мей представи идеите на правителството за споразумение с ЕС по отношение правата на европейските граждани във Великобритания след Брекзит, предаде БНР.

Мей предлага преходен период за получаването на трайно право на пребиваване. Всички граждани на ЕС, които живеят законно в Обединеното кралство, ще могат да продължат да живеят на острова до две години след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Решението, дали граждани на ЕС имат право да живеят постоянно в Обединеното кралство, ще зависи от това, колко време са били във Великобритания, преди страната да напусне ЕС на 29-ти март 2019 г.

Гражданите на ЕС, които са били в Обединеното кралство най-малко пет години преди Брекзит и които все още живеят там, ще имат право да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващи.

Те ще могат да живеят, да работят, да учат и ще имат право на обезщетения и услуги, точно както и в момента, заяви Мей, като допълни, че ще могат да кандидатстват за британско гражданство и паспорт след шест години.

Европейските граждани, които не изпълняват условието за петгодишно пребиваване във Великобритания, ще могат да продължат да живеят и работят в Обединеното кралство и след Брекзит, обяви премиерът.

Междувременно лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин отбеляза, че планът на премиера да помогне на 3,2 млн. европейци, живеещи във Великобритания, е „прекалено ограничен и е прекалено късно“ за него.

Освен това Корбин призова за нов подход към Брекзит, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

Миналата седмица в Брюксел Тереза Мей е предложила на останалите европейски лидери споразумение за статута на техните граждани в Обединеното кралство.

Британският премиер е окачествила това като "справедливо". Мей посочила още, че не иска никой да си тръгва от Великобритания заради излизането от ЕС, нито семейства да се налага да бъдат разделяни.