Това каза кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев в интервю за Дир. бг.

По думите му природните дадености на общината, която разполага с три планини - Рила, Пирин и Родопите, и инвестирането в нова инфраструктура, я прави привлекателна на инвеститорите в сферата на туризма.

В момента в село Баня се наблюдава наплив от инвеститори заради минералните му извори и добра локация.

- Има ли ли достатъчно парцели, върху които да се строи в Баня?

Предвижда се над 1500 дка край село Баня – контактната зона между земеделската територия и урбанизираната територия, да влезе в регулация, което ще осигури по-малко процедури и по-лесни инвестиции.

Това е малък Общ устройствен план (ОУП) за село Баня, а отделно в ОУП на община Разлог са регламентирани всичките видове зони за строителство и инвестиции.

Това разширение на село Баня дава все по-голям интерес на инвеститорите, тъй като селото известно с минералните извори, цялата инфраструктура е реновирана, има и много добра локация - на 5 км е от Голфа в Разлог и пистите на Банско.

- Конкретни предложения от инвеститори?

Има стари подновени проекти, има и нови, като най-голям е интересът към строителство на къщи за гости.

Наскоро бе открит и 4-звезден хотел с над 140 стаи, с много модерен спа комплекс и минерални басейни. Вложени са почти 20 млн. лв. Това е най-голямата инвестиция не само на територията на община Разлог.

Очакваме развитие и на още един комплекс в Баня да се потвърди. Той също ще бъде с не малки размери. В момента банка ДСК извършва процедура по продажба на инвеститор за строителство на хотелска част с къщи и със СПА комплекс върху терен от 27 дка. Повече подробности не мога да издам, защото и аз не знам, нито с кой инвеститор преговаря.

Всичко това върви с изграждане на публичната инфраструктура – над 37 разрешителни са дадени на село Баня. Мисля че това е правилното развитие и ще се превърне в един туристически център за спа дестинация, защото има всички предпоставки за това и естествено това ще доведе до икономическото развитие не само в Баня, но в цялата община Разлог.

- Има ли интерес в строителството на други места за отдих на територията на община Разлог?

За сериозно раздвижване в строителство на места за отдих в общината говори фактът, че само за последните два месеца са одобрени десетки ПУП-ове (Подробен устройствен план - б.р.). Има частни в Годлево, Добърско, Драглище, Бачево, в почти всяко населено място на територията на общината има интерес в тази насока. Най-сериозни са интересите към няколко зони - Предел, Шипоко, Реденка, Бетоловото, Бойков рид.

Правят се доста къщи за гости и малки комплексчета от порядъка от 30-40 места, които работят с дадените разрешения за минерална вода. Това е характерно и за цялата община.

Явно т.нар. селски къщи за гости предизвикват най-голям интерес като разрешителни за строеж. Става дума за едноетажни или двуетажни, което е много добро, защото напълно кореспондира с природата и вида застрояване на територията на общината, дава простор и свобода на хората с природата т. е. няма това презастрояване на 4-5-етажни блокове с апартаменти.

Условията към бизнеса са да не се вдигат много високи сгради и да се осигурят много зеленина край постройките. Почти винаги максималната допустима височина е 10 метра, а плътността на застрояване - до 30%.

- Какво пази община Разлог от презастрояване и бетониране на района?

Това, което пази общината от тези злополучни примери, е действащият ОУП и разработките на новия ОУП, където ясно са посочени зоните за застрояване, населените места и вида строителство, т.е. какво може да строи.

Новият ОУП осигурява спокойствие за общинската администрация и сигурност за инвеститорите. Той беше широко обществено обсъден, вече мина екологична оценка, остава да се съгласува с Министерство на културата.

Какво става с проекта за Кулиното, който е на стойност 200 млн. лв. ?

- Инвестициите за Кулиното е много сериозна тема. Сами обаче не може да се справим. Всичко зависи от волята на държавата - на МОСВ и на Министерство на икономиката, какво решение ще вземе за управлението на ПП „Пирин“.

Ние ясно сме казали с решение на общинския съвет, че сме за развитие на този комплекс, естествено екологосъобразно. Трябва да се разсее съмнението, че там ще има строителство на жилищни сгради. Ние сме регламентирали долу територии в ниските части, но това не се коментира, казват бетон, а в ниската част няма никакъв интерес, още повече, че това се забранява.

Разширяването на тази зона е добре да стане, защото знаем колко центрове има в ЕС.

Общината иска до 10% от територията на парка да се ползва за туристически дейности при спазването на всички екологични изисквания. В момента се ползват само 2,27% от НП „Пирин”. Целта е планината да се ползва не само за ски, но да се направят велоалеи, екопътеки и атракции за целогодишен туризъм.

- Какви са показателите на община Разлог като туристическа дестинация?

През годините се забелязва ръст на туристи. Летните месеци са много силни, август месец е почти запълнен вече. Така че нормално е да имаме удовлетворение, че туризмът се превръща в един от основните икономически сектори на община Разлог. Прохладата в планината е добра реклама, добрата инфраструктура и хотелиерите би трябвало да са научили доста уроци.