Реконструкцията ще включва всички аспекти на транспортната инфраструктура.

„За бул. „Цар Борис III” вече са получени оферти в Столична община от потенциалните изпълнители. Те в момента се оценяват и веднага щом това се случи, след изминаване на съответните административни процедури, ще бъде сключен договор и ще започне изпълнение“, посочи зам.-кметът по направление „Транспорт и транспортни комуникации“.

Евгени Крусев поясни, че по бул. „Цар Борис III” са предвидили ремонтът да се извършва на етапи, така че затруднението за хората, които използват тази най-натоварена трамвайна линия, да е минимално. По булеварда има достатъчно на брой съоръжения за обръщане на посоката, така че, когато се затвори даден участък, в останалия трамваите да могат да се движат. По думите му в затворения участък ще бъде организиран заместващ автобусен транспорт.

„Разбира се направена е съответната синхронизация за заместващ транспорт за времето на ремонта и реално погледнато имаме пълна готовност, щом бъде избран изпълнител, ремонтът да започне“, допълни Крусев.

Заместник-кметът на Столична община обясни, че по отношение на реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“ ситуацията изглежда същата. По думите му обществената процедура за избор на изпълнител ще бъде обявена до дни.
По ул. „Граф Игнатиев“ няма съоръжения за обръщане на посоката и, когато започне ремонтът там, трамваите ще бъдат спрени.
„По „Граф Игнатиев“ реконструкцията обхваща цялата улица от „Алабин“ до бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, обясни още Крусев.

Паралелно с това главният архитект на Столична община Здравко Здравков е възложил изработване на цялостен силуетен план за фасадите на сградите, така че, когато улицата бъде завършена, да има съответните регламенти, според които собствениците, при желание да ремонтират фасадите в точно определени тонове, да се получи цялостната визия на улицата със сградите по нея, коментира Евгени Крусев.

Той допълни, че площад „Славейков“ е част от проекта за реконструкцията на „Граф Игнатиев“. По него ще се подменят настилки, озеленяване, засаждане на нови дървета и растителни видове, каза Крусев. Той поясни, че реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“ включва още площад „Гарибалди“ и градинката при храма „Св. Седмочисленици“.

Мостът „Чавдар" вече е затворен за ремонт от кварталите „Хаджи Димитър" и "Левски" в посока центъра на София. Движението до края на август ще се извършва по новата част на моста, която беше ремонтирана преди шест години. В столицата започна и първият етап от ремонта на булевард "Княз Александър Дондуков".