Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов пред журналисти в Министерски съвет. 

Различие има и при ценовия анализ в различните страни. Според Порожанов, 16 от проверените 31 продукта, купени от вериги в Австрия и Германия и от същите вериги у нас, са с по-високи цени у нас. Това, по думите на Порожанов, поражда безпокойствие. 

Най-фрапантни са разликите в цените на два вида детски пюрета. При едното цената е била с 90% по-висока, а при другото - 107 %.

По-високи цени - между 20 и 70%, са наблюдавани и при млечните продукти - определени сирена, както и при шоколадови изделия.

Порожанов смята, че тази разлика в цените не може да се обясни с разходи по логистика, транспорт.

Той посочи, че утре ще покани на среща Комисията за защита на потребителите и трите ресорни федерации за обсъждане на темата за по-високите цени.

Експертите сравняваха няколко групи продукти: шоколад, месни и млечни продукти, газирани напитки, сокове и детски храни.

Резултатите от анализите показват, че от 31 изследвани продукта в 7 има разлика по отношение на обявеното съдържание - те са от групите газирани напитки и плодови сокове, детските храни, млечни продукти - маргарина, и в шоколадови десерти.

Органолептичният анализ е показал, че при три от продуктите е имало определена разлика. Физикохимичният анализ, чиято цел е било да се установи дали изписаното като съдържание в съответните пропорции на опаковката, отговаря на анализите, е показал, че има отклонения, които обаче са в рамките на допустимите, съгласно Регламент за качеството на храните от 2011 г.

Темата за двойния стандарт при храните ще бъде представена на следващото заседание на Съвета на министрите на 17 - 18 юли, като информацията ще бъде внесена от словашкия министър на земеделието и ще бъде подкрепена от страните от Вишеградската четворка и другите четири държави, които участват в изследването.

В информацията е отразено безпокойството, констатирано и в другите държави-членки, за различното съдържание на съставки в едни и същи храни. Ще се настоява пред комисаря за защита на потребителите храните на европейския пазар да се предлагат с еднакво качество и еднакви съставки.