По-рано днес бившият военен министър Бойко Ноев каза, че избраният от България модел на самолета „Грипен” ще бъде спрян от производство. Той коментира, че решението за избора е порочно, защото е заложено купуването непременно на новопроизведени машини. Ноев изтъкна, че от въпросните самолети са произведени само 250 броя, което говори за липсата на интерес от останалите страни.

Държавният глава, който е на официално посещение в Румъния, обаче заяви, цитиран от БНР:

"Те не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират - те се произвеждат по поръчка. Направете разлика - новопроизведен самолет - за това става въпрос. Другото е самолет, произведен преди повече от 30 години".

Радев се срещна с румънския си колега Клаус Йоханис, с когото обсъдиха партньорството в сферата на отбраната. Българският президент поздрави Румъния, че вече е достигнала разходи за отбрана в размер на 2% от Брутния вътрешен прокукт (БВП).
У нас се предвижда този процент да бъде постигнат след 2020 г.

Междувременно парламентът у нас създаде Временна комисия за проучване изпълнението на процедуратапо избор на нов тип боен самолет. Тя беше одобрена със 114 гласа „за”, 69 – против и 9 – „въздържал се”, по предложение на ГЕРБ. В мотивите е записано, че заключителният етап от процедурата се е развил по време на служебното правителство с премиер Огнян Герджиков, а това е период без ефективни методи за упражняване на контрол на изпълнителната власт заради неработещия парламент.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че който не подкрепи такава комисия, има от какво да се притеснява.

Вчера обаче Румен Радев коментира остро изказванията му за съмнения с думите, че сме доживели той да обвинява в корупция Швеция - страната производител на "Грипен".

Радев беше категоричен, че няма да участва в работата на комисията, защото няма как президентът да бъде викан в парламента.

България е отказала изтребителите F16, защото офертата не отговаряла на условията за плащане, обяви пък миналата седмица вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.