Под заглавие "Грозно нападение срещу мюсюлмани в онази страна" вестник "Миллиет" описва подробно случая, така както е бил съобщен от секретаря на Главното мюфтийство Фаик Джелял, съобщи за БТА Нахиде Дениз.

Бирали Бирали, съпругата му и двете дъщери по на 16 и 20 години пазарували в супермаркет в квартал "Свобода" в София. Две млади жени и един мъж нападнали Бирали и семейството му, защото жените били с консервативно мюсюлманско облекло и със забрадки.

Пострадалите били настанени в болница и им било издадено медицинско удостоверение. Бирали Бирали изпаднал в шок. Нападателите избягали от местопроизшествието, пише вестникът.

Друго издание - вестник "Стар", пише за случая под заглавие "Малтретиране на мюсюлмани в София", като уточнява, че нападателите избягали и все още не са заловени.

Анадолската агенция съобщава, че полицията започнала разследване, проучвали се данните от камерите.

Главното мюфтийство подало оплакване в полицията и по думите на секретаря му Фаик Джелил няма да оставят случая без последствие.

"Ще направим всичко възможно виновните да бъдат разкрити и наказани", е цитиран да казва той от вестник "Стар".

Изданието "Хаберлер" акцентира, че малтретирането на семейството на Бирали Бирали в дните на свещения за мюсюлманите празник Рамазан Байрам предизвикало дълбоко безпокойство сред мюсюлманската общност в България.

За нападението в София съобщават и други вестници - "Сабах", "Хюриет".

В коментара на Анадолската агенция във връзка със случая се посочва, че "ксенофобският и крайно националистически Патриотичен съюз е коалиционен партньор в правителството на Бойко Борисов, който полага усилия да балансира влиянието на крайно националистическите среди в политиката на страната".

В българския парламент ДПС призова ГЕРБ да поеме отговорност извършителите на поредната проява на ислямофобия в София да бъдат наказани.

„Вчера беше регистрирана поредна проява на ислямофобия. Изключително дръзко, нагло и безпардонно едни лица нападнаха беззащитни жени в европейска София, само защото са носели забрадка и изповядват ислям“, обяви от високата трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

ИНТЕРВЮ: Проф. Дончо Градев: Само зли сили използват ксенофобията >>