Досега принципал на държавното дружество беше министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова.

Оттук нататък тази тема за мен е затворена, каза тя пред журналисти. Павлова не приема решението на премиера като наказание, негово право било да прави такива промени. Тя оцени като правилно решението, защото "най-логичното място на НДК е в Министерството на културата".

Рокадата идва след избухналия скандал между Павлова и старият нов шеф на НДК Мирослав Боршош. Първоначално министър Павлова обвини Боршош в злоупотреби и нередности по разходването на парите за НДК. Той пък и отвърна, че не позволява да му бъдат налагани обществени поръчки.

Последва спешна среща при премиера Бойко Борисов, който още вчера бе решил да прехвърли НДК в културното министерство и да върне Боршош начело на НДК. Междувременно Павлова бе назначила на тази позиция Борислав Велков, който престоя на поста си само 1 ден, но той му бе достатъчен да обвини Боршош в далавери и да изнесе данни в публичното пространство.

Велков е син на депутата от БСП Славчо Велков.

От БСП реагираха на случващото се в НДК и веднага поискаха анкетна комисия в НС. От ДПС казаха, че ще я подкрепят. Според левицата 2 лобистки групировки в ГЕРБ се бият за парите в НДК.

Самосезира се и прокуратурата, която също проверява случая.

Интересното е, че Борисов трябва да лавира между любимия си министър Лиляна Павлова и човека, който му отвори пътя към политиката - Мирослав Боршош. Именно той проведе кампанията му на кметските избори в София и го изведе на върха на премиерския пост.

След срещата при премиера вчера Боршош му благодари за доверието и обяви, че ще работи с удвоени усилия. Павлова пък в телеграфен стил обясни във Фейсбук, че има разминавания с Боршош, но приема решението на министър-председателя.