След като на 12 юни от държавното обвинение лаконично обявиха, че се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за нецелево изразходване на публични средства за издръжката на НДК, електричество и комунални разходи, днес, "по повод множество запитвания от представители на медиите", пресцентърът на прокуратурата днес съобщи:

"На 21.02.2017 г. ДА “Национална сигурност“ е изпратила до главния прокурор сигнална справка, касаеща извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати по решение на Министерски съвет на НДК. В справката се сочи, че с решение от 03.08.2016 г. са отпуснати средства в размер на 17 млн. лева, предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство. Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди".

От държавното обвинение очевидно имат предвид уволнения и после върнат от Бойко Борисов на поста Мирослав Боршош, но не споменават името му.

Уточняват обаче, че справката и материалите към нея са изпратени от главния прокурор по компетентност на Софийска градска прокуратура. Там наблюдаващите прокурори от спецзвеното “Антикорупция“ са възложили на ДАНС извършване на допълнителни "проверовъчни действия" за изясняване на фактическите обстоятелства.

На 17.05. от ДАНС са приключили проверката и са докладвали материалите на “Антикорупция“. На 08.06. е образувано досъдебно производство с предмет чл.254а ал.1 от НК - за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове.

"Осъществени са множество действия по разследването, като е назначена и счетоводна експертиза за анализ на начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК. След получаване на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори ще вземат решение относно по нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения", завършва съобщението на прокуратурата.

Междувременно от БСП съобщиха, че ще сезират главния прокурор за случващото се в НДК, защото обвиненията между Боршош и министър Лиляна Павлова повдигали съмнения в корупция.

В същото време председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, който беше назначен за ден от Павлова за изпълнителен директор на мястото на Боршош, публикува скандални съобщения, свързани с ремонта и го обвини в далавери и загуби за милиони.