Комисията ще работи два месеца. Председател на комисията стана Емил Христов от ГЕРБ, а негов заместник - Христо Гаджев от ГЕРБ.
Комисията беше създадена със 114 гласа „за”, 69 – против и 9 – „въздържал се”.
Предложението за тази комисия е на Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, и група народни представители.

Комисията е съставена от 19 депутати от всички парламентарни групи на пропорционален принцип - 8 от ГЕРБ, 6 от "БСП за България", 2 от Обединените патриоти, 2 от ДПС и 1 от "Воля".

Причината за създаването на комисия за избора на нов тип боен самолет е президентът да бъде въвлечен в "катранения казан" на българската политика, каза при дебатите в парламента преди гласуването Крум Зарков от БСП.

Истинската причина е, че един неопетнен политик, един неопетнен човек – президентът на републиката, трябва да бъде въвлечен в "катранения казан" на българската политика и къпан там в продължения на 2 месеца, за да може да се намали това, което ви вбесява - неговият рейтинг, неговата популярност, заяви Зарков.

Корнелия Нинова - лидер на БСП, заяви, че създаването на комисията е в отговор на заявената от президента Румен Радев воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. Тя "видя" страх в действията на ГЕРБ и определи предложението им за временна комисия като панически ход. БСП твърдо стои до президента в намерението му да се бори с корупцията, подчерта Нинова.

От ГЕРБ възразиха срещу обвързването на създаването на комисията с президента. Ние също сме срещу кражбите и комисията ще провери тъкмо това, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Владимир Тошев от ГЕРБ също "видя" страх, но у опозицията. "Може би ви е страх, че от доклада на комисията ще излезе кой е бил ръководител на работна група, задала критерии за самолета, кой е бил ръководител на работна група, която е написала предложението за запитване до производителите, кой е бил ментор на правителството взело решение за самолета. На всички етапи е ген. Радев", коментира той.

Председателят на парламента Димитър Главчев го прекъсна и предупреди да не замесва президента и с изказванията си депутатите да не предопределят избора на доставчик за самолета.

Тошев продължи с информация за различните самолети. Само за сведение - в момента в света има над 4500 F-16, воювали са на десетки войни; има около 250 "Грипен" - не са воювали никъде; има около 470 "Юрофайтър" - и те не са воювали никъде, обясни той. Не искаме да атакуваме президента, искаме да видим кой и как предопредели "Грипен"-а, каза още той.

Според ДПС създаването на комисията е поредният опит на Министерски съвет да прехвърли отговорността в Народното събрание, заяви Йордан Цонев. Той припомни, че в решението на парламента от 2016 г. ясно е казано какви са стъпките и сроковете и посочи, че срокът за сключване на договор с доставчик е бил през декември 2016 г. Процедурата не е спазена от кабинета "Борисов 2", посочи той.

Искаме да излезе истината, заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ. Ако сте за прозрачността, трябва да подкрепите тази комисия, обърна се той към опозицията и изрази надежда, че и президентът ще подкрепи това. Цветанов попита депутатите от БСП защо са се припознали в лобизъм. Вие сте царе да правите фалшиви новини и да градите политиката си на популизъм, каза още той.

Самият президент Румен Радев е категоричен, че няма да участва в работата на комисията. Няма как президентът да бъде викан в парламента, каза вчера държавният глава.