"Виждаме, че има цяла серия проблеми, че очевидно има забавяне на сроковете. По-важното е, че от една страна стои министърът, който буквално говори за корупция и за това, че в НДК има очевидни проблеми, в резултат на което уволнява ръководството на НДК, а от друга страна стои Боршош, който твърди, че му е оказван натиск и не се спазва закона“, заяви зам.-председателят на групата Антон Кутев след внасянето на подписите.

Левицата беше подкрепена от ДПС за комисията.

По думите на Кутев тя трябва да се заеме с това да изясни - спазват ли се сроковете за изпълнение за председателството; има ли нарушение на процедурата за обществени поръчки и дали те са проведени според закона; дали средствата се разходват целево, както са отпуснати.

"Относно твърденията на министъра и на шефа на НДК, комисията трябва да докаже имало ли е натиск. Боршош няма как да докаже сам притискали ли са го“, добави социалистът по повод думите на уволнения и върнат от премиера директор, който каза, че е отказвал да подписва обществени поръчки под натиск и условия.

Той подчерта, че има съмнения и около отпуснатите средства. По думите му става въпрос за два транша – един 17 млн. лв. и един 28 млн. лв., които са предвидени само за председателството. Той подчерта, че вече, доколкото има информация, ДАНС е влязла в НДК и има твърдения, че тези средства не са изразходвани по предназначение.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че на 03.08.2016 г. от Министерски съвет са отпуснати 17 млн. лева, предназначени само за увеличение на капитала на НДК с оглед разходите по бъдещото европейско председателство. Проверява се дали тези средства са разходвани от изпълнителния директор Мирослав Боршош за други цели - плащания по договори за минали периоди.

Междувременно лидерът на БСП заяви, че ще сезират и главния прокурор заради съмненията за корупция около обществените поръчки в НДК. Тя обвини ГЕРБ, че две партийни лобита се карат за поръчки за 50 млн. лв.