Това решение е свързано с доклада на президента на Франция Еманюел Макрон и на канцлера на Германия Ангела Меркел за изпълнението на споразуменията от Минск, се отбелязва в съобщението, отбеляза БТА.

Преговорите в "нормандския формат" куцат, примирието постоянно се нарушава, аргументираха преди седмица продължаването на санкциите двамата държавни ръководители по време на заседанието на Европейския съвет. Те обявиха, че е постигнато единодушие за антируските санкции.

Санкциите бяха първоначално въведени на 31 юли 2014 г. за една година, в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи Украйна. Мерките бяха усилени през септември 2014 г. и са насочени към областта на финансите, енергетиката и отбраната и изделията с двойна употреба.

На 19 март 2015 г. Европейският съвет постигна съгласие да обвърже продължителността на санкциите с пълното изпълнение на споразуменията от Минск, което по план трябваше да приключи до 31 декември 2015 година.

Икономическите санкции, чието действие е удължено с днешното решение, включват:
  • ограничаване на достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на пет големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни предприятия, установени извън ЕС, както и на три големи руски дружества в областта на отбраната и три големи енергийни дружества;
  • налагане на забрана за износ и внос на оръжия;
  • забрана за износ на изделия с двойна употреба за военни цели или за военни крайни потребители в Русия;
  • ограничаване на достъпа на Русия до определени чувствителни технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за проучвания и производство на нефт.
В допълнение към тези санкции са въведени и други мерки на ЕС в отговор на кризата в Украйна, като:
  • забрана за издаване на визи и замразяване на имущество срещу 150 граждани и 37 организации, до 15 септември тази година;
  • ограничителни мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол, ограничени до територията на Крим и Севастопол, в сила до 23 юни догодина.

Веднага след решението на Европейския съвет преди седмица председателят на комисията по външни работи на руската Дума Леонид Слуцки окачестви продължаването на санкциите заради неизпълнение на Минските споразумения като абсурдно.

Русия се е "уморила да повтаря", че не е страна нито по Минските споразумения, нито в конфликта в Украйна, каза руският политик.