В двора на Куюмджиевата къща майсторите въртят грънчарското колела, чукат камък и желязо, плетат кошници и колани, каза Гроздалина Георгиева, уредник в музея.

По-различното тази година е, че събитието е част от цикъла 100 години Етнографски музей-Пловдив и 150 години къща Куюмджиоглу.

За първи път в детската работилница дете ще учи деца как се работи на грънчарско колело. Това е 15-годишно момиче, което е наследило занаята от майка си. Задължително условие за участниците е да работят на място и всеки, който желае, може да седне при тях и да опита.

Всеки ден е озвучен с музика и танци, а на Петровден ще има специална трапеза, каза още Гроздалина Георгиева.

И тази година са представени всички занаяти - дърворезба, иконопис, ножарство, медникарство, бижутерство в най-различни варианти, метал и мъниста, грънчарство и писане на грънци по троянски, кошничарство, ще има майстори на музикални инструменти, плъстене, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везба.

Вижте снимки >>>

Тази година свое представителство има и сдружението "Сопотският еснаф",  представено е и билкарството в частта му за изработване на мехлеми и паста за зъби.

Майсторка по плъстене ще изработи и дари на музея пано с картина на Куюмджиевата къща по случай 100-годишнината му.

Според Георгиева занаятчиите вече са припознали Етнографския музей като свой дом за тази една седмица. Заедно с двата панаира на занаятите, които се провеждат на ул. "Райчо Даскалов", популярна като Малката главна, и събитието тук, Пловдив вече се утвърждава като град на занаятите, твърди музейният експерт.