В екипите ще участват представители на регионалните управления на образованието, на градини и училища, на общините и службите за социално подпомагане и дирекциите на МВР.

Това предвижда проект за "механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст", който предстои да бъде утвърден от Министерски съвет.

Намерението е да се реши проблемът с "обхващането и с преждевременното напускане на образователната система" на деца.

Неотдавна министър Красимир Вълчев определи като водещ свой приоритет да вземе решителните мерки за ликвидиране на неграмотността. Сред тях той открои и тези междуведомствени екипи. По обяснението му още от тази есен те ще работят на терен, като издирват децата и родителите им, за да ги убеждават да започнат предучилищната подготовка и останат в училище.

Ако се налага, в населените места, където няма ресурс за създавани на екипи, ще бъдат командировани служители от друго място, уточнява днес МОН.

Звено под ръководството на заместник-министър председателя, който координира дейността на министерството (Томислав Дончев - б.р.), ще контролира изпълнението на задачата.

По данни на Националния статистически институт през учебната 2015/2016 година 21 170 ученици са напуснали образователната система, което означава, че всеки седми ученик между 15 и 18 години не е в училище. Основните причини са свързани със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, фактори на местоживеенето и жилищната среда, етнокултурни фактори и други.