"Виждаме ислямизация на Балканите, от която ни побиват тръпки", заяви влиятелния политик от редиците на австрийските социалдемократи и добави, че такъв развой на събитията е много тревожен, предаде македонската медия "МКД", цитирана от Агенция "Фокус".

"Силата и влиянието на ЕС на Балканите избледнява, а от друга страна Турция и Саудитска Арабия разпространяват своето влияние", каза Доскозил и добави, че Анкара е все по-влиятелна в Косово, Албания и Сърбия.

"Според мен на Турция вече не трябва да ѝ се позволява да изпраща свои войски в рамките на мисиите на НАТО на Балканите", подчерта австрийският министър, смятайки, че тяхното прекомерно разполагане не е в интерес на европейците.

"Германия и други страни не могат да спрат ангажираността си на Балканите, тъй като това може да наруши крехката демокрация и баланса на силите в региона", подчерта министърът.

Австрия, която не е членка на НАТО, в момента в рамките на програмата "Партньорство за мир" разполага около 700 свои войници в рамките на НАТО на Балканите. Въпреки това, след като Анкара блокира по-нататъшното участие на Австрия в тази програма поради острите критики от Виена срещу турското правителство, този брой в дългосрочен план може да се намали. Има намеци, че именно Турция би могла да запълни празнината.

Балканите вече от десетилетия представляват естествено поле на интерес на ЕС. Но Европа е слабо подпомагана от САЩ.

Съществуващата система бавно се разпада, а новите играчи на практика вече с единия си крак са в областта на Балканския регион и все повече разширяват своето влияние.

Турция се опитва да спечели сърцата на жителите на региона с големи реставрации на джамии в Босна и Косово, в Сараево и Баня Лука, в Призрен и Прищина, като същевременно турски компании инвестират в Босна и Херцеговина и в Южна Сърбия.

В Косово, турските компании участват в хранително-вкусовата промишленост, в строителството на пътища и в енергийния сектор. Същевременно и в Албания се разпространява влиянието на Турция.

Финансова помощ в милиарди евро от ЕС с години се влива на Балканите. Въпреки че Съюзът е убедително най-големият донор, това не е така в съзнанието на жителите на региона.