1
Великобритания и Европейският съюз започнаха днес първи пълен кръг преговори за Брекзит, предаде БТА. Той ще продължи 4 дни.
"Миналия месец поставихме добро начало, но сега навлизаме в същността на въпроса", каза британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис пред репортери в централата на Европейската комисия в Брюксел. Там го посрещна главният преговарящ на ЕС за излизането на Великобритания от общността Мишел Барние.

"За нас сега е невероятно важно да постигнем добър напредък - заяви Дейвис. - Сега е време да се заловим за работа и да направим тези преговори успешни".

Барние също припомни срещата си с Дейвис миналия месец, когато двамата си размениха подаръци и разговаряха за сложните въпроси, които трябва да решават.

Тогава, според него, е бил постигнат "значителен напредък", а сега ще бъдат обсъдени "съществени проблеми за Брекзит".

Главният преговарящ на ЕС отказа да даде повече подробности и заяви, че ще направи това в четвъртък след приключването на четиридневния кръг преговори.

За старт - правата на гражданите

Преговорите тази седмица ще се съсредоточат върху следните теми:

  • правата на гражданите;
  • искането на ЕС Великобритания да плати около 60 милиарда евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността;
  • проблемът за границата с Ирландия;
  • въпросът за юрисдикцията на Съда на ЕС.
Преговарящите ще се разделят на групи за обсъждане на различните теми, а за четвъртък е планирана пресконференция.  Сподели

ЛАЙФ Как да изглеждаме перфектно по бански на снимки
Искаш да се снимаш по бански или бельо, но се чувстваш дискомфортно? Ето няколко съвета, които гарантират, че ще изглеждаш перфектно на снимките.
И Хайди Клум (44) се появи гола в Инстаграм Модели за силни и романтични жени от ”Фенди”