Появи се една дума, която много сериозно изразява тази същност - “икона”. Намерил съм и една друга дума, която, мисля, също изразява същността на Левски - думата "достойнство". Това каза академик Антон Дончев при официалното откриване на Деня на отворените врати вчера в Националната библиотека по повод 180-годинишната от рождението на Васил Левски. 

Този феникс - неговото тефтерче, който е излязъл от развалините на Народната библиотека през 1945 г., е единственото добро дело, свършено от американските бомбардировки. Ако не бяха се случили, можеше и до ден днешен да си седим и без други документи. 

Към конституцията на Европейския съюз, има една малка книжка, която се нарича “Права на европееца”. Колкото и да е странно, но преди свободите, преди правата има един отдел за достойнството. Правото на всеки европеец е да има достойнство. Левски е достойнството на България. Левски е не само Рила, не само Пирин, които изглеждат невероятно величествени, а изведнъж ти стават и близки, като видиш горите им. Левски е велик и когато гледаш надалеч, и когато вникнеш в неговото тефтерче. Но главното е достойнството.

Защо европейците са го избрали и защо на мен ми се струва, че Левски е изразът на това достойнство? Достойнството е гръбнакът на личността и на обществото. Той ни позволява челата да са изправени, да гледаме напред, да сме изправени като хора. Непрекъснато се приказва как под сянката на султана идвали от еди-къде си, пък как били богати, пък имали къщи и прочее. Защо тези хора ще се вдигнат и ще тръгнат да умират? Те са умирали заради онова, което се нарича ДОСТОЙНСТВО. Което не се продава, не се купува, без него не се живее. Левски ни учи, учил ни е и ще продължи да ни учи на това какво е човешко достойнство, какво е човешка личност, заяви Дончев.

Левски е с нас. Но пламъкът на делото му, помислите на Левски могат да горят само ако ние хвърлим в кладата нашите помисли, нашите желания, нашата чистота. Защото той е един наистина невероятен човек. Той ни показва, че нищо не може да бъде направено, ако човек няма чисто сърце и чисти ръце.

Пощенска карта, посветена на 180 години от рождението на Васил Левски от днес вече е част от богатата филателна поредица за Апостола на свободата. Печатът за валидирането на изданието бе поставен в Карлово от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов и кмета на общината д-р Емил Кабаиванов.

Първото пощенско-филателно издание за Васил Левски е от 1929 година и е част от серия по повод 50 години от Освобождението на България, каза по време на церемонията заместник-министър Ангел Попов. По думите му, най-новата пощенска карта е създадена от художника професор Пламен Вълчев, който е отдаден на пресъздаването на образа на Левски в изобразителното изкуство.

„Независимо от колекционерския тираж от 617 броя, с най-новото пощенско-филателно издание, образът на Васил Левски ще обиколи света. Така и българите в чужбина ще отбележат 180-годишнината от рождението на най-значимия национален герой“, каза още заместник-министър Ангел Попов.