1
ЕС наложи санкции на 16 сирийски висши военни и специалисти по химическо оръжие.
Европейският съюз добави още 16 души в списъка си със санкции срещу сирийския режим заради ролята им в разработването и използването на химически оръжия срещу цивилно население, предадоха Франс прес и БТА.

Става въпрос за осем висши военни и осем учени "замесени в разпространяването и използването на химически оръжия", посочи в комюнике Съветът на ЕС.

"Подложените на санкции 16 души са отговорни за отвратителните атаки с химическо оръжие срещу невинни мъже, жени и деца", отбеляза в изявление британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Той добави, че Великобритания е помогнала за прокарването на тези санкции, "за да се изпрати ясен сигнал на сирийския режим, че варварските му действия ще имат последици".

С добавените днес имена физическите лица в черния списък на ЕС стават 255. Списъкът съдържа също 67 сирийски юридически лица. Санкциите включват забрана за достъп на територията на ЕС и замразяване на авоари.

Според Джонсън новият списък "свидетелства за решимостта на Великобритания и останалите приятели в Европа да действат срещу отговорните за химическите нападения" в Сирия.

При нападение с химическо оръжие на 4 април бяха убити 70 души в територия, контролирана от бунтовниците. Сирия тогава отрече да е извършила химическа атака. САЩ обаче нанесоха удари с крилати ракети по база на сирийските военновъздушни сили.

Преди месец Белият дом обяви, че сирийското правителство изглежда се готви да извърши ново нападение с химическо оръжие. По повод вероятното предстоящо нападение президентството на САЩ предупреди сирийския президент Башар Асад, че той и неговите военни ще платят тежка цена.  Сподели

ЛАЙФ Напусна ни актрисата Мариана Аламанчева
Тъжната вест бе съобщена на страницата на Сатиричен театър "Алеко Константинов" във Фейсбук.
Лиз Хърли (52) показа, че целите бански са секси Михаела Филева с нов мъж до себе си?