1
Министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и бившият министър Вежди Рашидов ще бъдат разпитвани по разследването за нецелесъобразното разходване на пари в НДК.
Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор допълни, че в четвъртък бившият директор на НДК - Мирослав Боршош, е призован, за да му бъде повдигнато обвинение.

Боршош първи съобщи новината във фейсбук още на 14 юли. Тогава той написа, че е призован да се яви в Столичното следствие като обвиняем. 

Разследването около НДК е по сигнал на ДАНС. 

Дир.бг припомня, че през 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов, писмено е информирал за нередности в НДК. След това се отнема принципала на Рашидов и НДК отива в Министерски съвет, където обявяват Томислав Дончев за приципал. Според самият Дончев загубите в НДК за 2015 г. И 2016 г. за около 9 млн. лева. Мерки обаче не са взети. 

Министърът на европейското председателство Лиляна Павлова заяви, че е изискала актуалния бизнес план, инвестиционния план, оздравителния план на дружеството и правилата на работата на Съвета на директорите, но до датата, в който тя е принципал на НДК не са й били предоставени. Според нея вторият проблем, който е идентифицирала в НДК, са били по отношение на самите обществени поръчки.  Именно за това тя е поискала уволнението на Мирослав Боршош.
Той бе отстранен, след това върнат обратно на този пост от премиера Бойко Борисов.

Междувременно прокуратурата започна проверка, а Боршош се отказа от поста докато тече разследването. След това Министерски съвет взе решение НДК да мине на подчинение на Министерство на културата и негов принципал да бъде новия министър на ведомството Боил Банов.

Утре Цацаров ще бъде изслушан и от създадената в парламента ресорна комисия. Обвинител номер едно уточни, че пред депутатите ще изнесе само онази информация, която наблюдаващият прокурор по делото сметне, че може да бъде оповестена.

Цацаров коментира и казуса "Марешки". По повод изказването на заместник-председателя на парламента, че се правят опити да му бъде отнет бизнеса с горива, Цацаров призова Марешки да говори с конкретни имена. Той обеща, че ако му бъдат предоставени такива, тези хора ще бъдат разследвани. Иначе всичко се прави за целта на пропагандата, коментира Цацаров думите на Марешки.


 Сподели

ЛАЙФ Алла (68) и Галкин се венчаха, честитки от Киркоров
Руската певица Алла Пугачова (68) и комикът и телевизионен водещ Максим Галкин (41) се венчаха по православния обред 6 години след като се ожениха.
Малкълм Йънг от AC/DC почина на 64 Фотограф показа истината за красивите снимки