Това става ясно от публикуваната стенограма на последното правителствено заседание.

Става дума за казус, по който транспортна фирма е обжалвала наложен акт от данъчните, но съдът го е отменил, приемайки, че... ТИР-ът е багаж на шофьора.

Актът на столичната НАП е издаден на 10.08.2016 г. и с него са установени задължения по Закона за ДДС от периода 2010-2011 г. в размер на 1 242 722,52 лева. Фирмата се занимава с превоз на автомобили и пътници с фериботен кораб по линия Оряхово-Бекет-Оряхово. През ревизирания период тя е осъществявала превоз на ТИР, ТИР с ремарке и камион, като е декларирала извършените доставки като облагаеми с нулева ставка.

От НАП обаче са приели, че тези доставки на услуги не представляват осъществен международен транспорт на пътници, поради което не е приложима тази хипотеза. Според данъчните извършените от ревизираното дружество доставки са с предмет услуга по транспорт на стоки и са с място на изпълнение на територията на страната, заради което са облагаеми със ставка 20 на сто.

Ето какво са си казали министърът и премиерът по този повод:

"ГОРАНОВ: Това, което искам да споделя с вас е, че с Решение № 9395 на Осмо отделение на Върховния административен съд от 17 юли 2017 г. след задълбочен анализ Административният съд отхвърля жалбата на НАП срещу отмяната на ревизионен акт, като стига до извода, че ТИР-ът е багаж на шофьора. Това само го споделям, за да разбирате колко е трудно понякога на администрацията да се справи със сложните казуси, които възникват пред нея. Когато говорим за съдебна реформа, тя прониква във всяка част на нашия обществен и икономически живот и стига до там, че ТИР-ът става багаж на шофьора.

БОРИСОВ: Аз освен да го приема това като виц, не мога да допусна, че това е истина.

ГОРАНОВ: Има го на сайта на съда, Решение № 9395 от 17 юли. В името на народа и следва.

БОРИСОВ: Затова госпожа Захариева и госпожа Цачева, нали пратихме едно писмо, защото дори най-малкият коментар по темата ще се приеме, че едва ли не се месим или нещо казваме, до Брюксел, съдиите и прокурорите, така както искахме за прокурорите, така и за съдиите да дойдат и ето по такива теми да се произнесат и да си обясняват там, просто ако това е вярно. Аз не мога да го приема, че е вярно, въпреки че Горанов чете дела, да приемеш че камионът, ТИР-ът отзад ти е багажа, значи машинистът може целият влак да му е също багаж по тази логика с товарите. Просто не ми се ще.

Затова да се иска проверка и на съдии, и на прокурори, както беше по прокурорите, вие сте искали, но ето по такива дела да дойдат и обяснявайте се. Ние искаме от НАП да събере приходи да има за заплати, да има за пенсии, ТИР-ът - багаж. И го провери дали е така. И госпожа Цачева като отиде на Висшия съдебен съвет … Това малко звучи като синджирът си дойде, козата я няма.

Точно за това са тези проверки или ние не ги наричаме проверки, а механизъм за подкрепа и подпомагане. Нека да ни подкрепят и да ни подпомогнат, но не може НАП да кажат не събираме или сме осъдени или няма да си съберем приходите от този ТИР, защото той се явява багаж на шофьора. Повтарям, проверете го!"