Най-пострадало е пристанището, поради което достъпът по море до него се осъществява от съседни острови, съобщава гръцката телевизия ЕРТ.

Специалисти на остров Кос са започнали да оценяват пораженията на пристанището, тъй като голяма част от него се е свлякла.

Гръцкият министър, отговарящ за инфраструктурата и транспорта, Христос Спирдзис изрази надежда, че скоро пристанището ще бъде възстановено, за да може отново да заработи и на него да акостират фериботи.

Той добави, че за момента се обмисля възможност пасажери, коли и товари да се превозват до съседни острови, до които могат да стигат големите кораби и от там те да бъдат прехвърляни до остров Кос, тъй като на него няма второ пристанище.

Двама души загинаха, а най-малко 200 са пострадалите при труса с магнитуд 6.7 по скалата на Рихтер, разтърсил в 1.35 ч. тази сутрин гръцките острови в югоизточната част на Егейско море и част от турското крайбрежие, предимно в района на град Бодрум.

Вижте снимки от разрушенията на труса >>>

Страх сред хората на острова, но паника няма

Хората продължават да живеят в страх на остров Кос, предаде кореспондентът на Българското национално радио Катя Пеева. Вторичните трусове продължават и досега са над 100, макар че само десет от тях са около 5 скалата по Рихтер. Много хора на гръцкия остров ще нощуват навън.

Изпратени са извънредни екипи за кучета, които издирват под руините за изчезнали хора, макар че няма подадени сигнали за такива. Има извънредни екипи пожарникари и лекари.

Хотелите на острова са здрави и инспектирани от властите, а повечето туристи са се върнали в тях. Туристическите агенции предложиха туристите да се прехвърлят на съседния остров, но повечето от тях отказаха.

Летището работи, но е с малък капацитет. Почти всички, настанени в болница, са изписани.

Двете жертви са били в дискотека в старата част на града, седмина са тежко ранени, но за живота им опасност няма.

Жителите на островите в Егейско море са свикнали със земетресения, но не с толкова силни. Сеизмолозите са ограничени в изказванията си, защото трябва да минат 24 часа за повече прогнози. Не се изключват вторични трусове, които да са относително силни.

Щетите в Бодрум са по-малки отколкото на остров Кос. По информация на турската агенция Доган след силното земетресение и последвалите вторични трусове към курорта Бодрум се е задвижила висока вълна. Двайсетина катери и лодки са били изхвърлени на брега. Наводнени са били приземните и първите етажи, както и мазета в десетки офиси, магазини и хотели. При ударите на вълните, продължили около три минути, са били изтръгнати дървета с корените, някои от тях са паднали върху коли и са изпочупили прозорци на сгради.

Морето ”набъбнало” след труса в Егейския район >>>

Свързват заметресението с катастрофален трус от 1493 г.

Разломът, предизвикал силното земетресение на остров Кос, е продължение на известния разлом по малоазиатското крайбрежие, който има връзка с катастрофалния трус през 1493 г., а също и с други земетресения, смятат изследователи от атинския сеизмологичен институт, цитирани от гръцкото издание Нюз.ин.

Според тях въпросният разлом е посочен на картите като активен само в сухопътната му част, а тази в морето стигала до южните брегове на гръцкия остров Кос и продължавала в западна посока.

Гръцките сеизмолози са убедени, че това е един от най-големите и активни разломи в Егейско море, който има пряка връзка с исторически трусове, най-катастрофалният от които е бил през 1493 г.

Няма пострадали българи

Няма български граждани сред тежко ранените в земетресението край гръцкия остров Кос, съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи.

Към 20:00 часа на 21 юли няма данни за пострадали българи в турския курорт Бодрум, заяви в телефонен разговор за БНТ и посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. Тя заяви още, че телефоните на консулските служби са постоянно отворени.

В момента има около 30-40 български туристи в Бодрум като всички те са добре след земетресението в района, пострадали няма, съобщи по-рано Руслан Иванов, който е представител на туристическа агенция в Бодрум.

"Всички са добре, даже сега съм с някои от тях, вече са спокойни. Разбира се, снощи са се изплашили някои от тях, даже повечето, но с времето се успокоиха. Вторичните трусове вече спират, почти не се усещат", каза още Руслан Иванов.

Почивката на българските туристи приключва утре и ще отпътуват за България.

Сеизмолозите на БАН: Няма опасност за България

Учени от геофизичния институт на БАН успокоиха, че земетръсна опасност вследствие на трусовете в Гърция и Турция няма, макар че трите страни се намират на една тектонична плоча. Земетресението в съседните ни страни е вследствие на натрупано сеизмично напрежение между две микроплочи, което в България е десетки пъти по-малко.

Опасността за България е минимална, успокояват сеизмолози, цитирани от БНТ. Ако няма микросеизмична активност, може да се случи сериозно земетресение, но годишно има около 1 000 микроземетресения в България. Районът на Егейско море е традиционно силно сеизмично активен, а в района на Бодрум се очакват още вторични трусове, макар основната опасност там да е преминала.