Гражданите, които живеят до строежа, са направили снимки на терена, които доказват, че няколко гробници лиспват. След запитване на БНТ 2 от Министерството на културата потвърдиха, че част от находките са унищожени.

Снимка от началото на разкопките преди няколко месеца и снимка на терена сега, на която липсват находките, предизвикаха реакциите в социалните мрежи. Преди няколко месеца там бяха открити 7 гробници.

Защо те липсват и ще изчезнат ли новите открития под основите на строежа, питат потребителите на мрежата, които са заснели още една новооткрита гробница от IV век.

В писмен отговор от Главна дирекция Инспекторат за опазване на културното наследство се казва, че след като е извършено необходимото археологическо проучване, теренът е освободен за строителни дейности и част от откритите гробници са разчистени, защото са били без археологическа стойност.

И потвърждават, че преди 4 дни в района е отрита нова гробница на по-голяма дълбочина под стар трафопост. След извършената проверка строителите и археологическият екип са инструктирани за извършване на спешно спасително проучване, което продължава и в момента.

"Тъй като вече втори или трети ден работим, се оказа, че и тази гробница е тотално унищожена при строителството на кино "Сердика". Разбит е целият свод на гробницата. Гробната камера е тотално запълнена със съвременни строителни отпадъци, включително железа стъкла армировки и тухли от 50-те години", кказа Юниан Мешеков, ръководител на археологическият екип.

Това е 8-ата открита антична гробница в района. По думите на Юниан Мешеков само една от 7-те отрити гробници се намира в състояние, в което може да бъде преместена и експонирана и очаква скоро да започне проекта по преместването й.