Една от медицинските сестри, които лежаха в затвора в Либия - Кристияна Вълчева, е на път да се откаже от може би последна възможност да търси възмездие и обезщетение за изтезанията в Либия, предаде БНТ.

По гражданско дело, което е завела у нас срещу либийските офицери, съдът е отказал да я освободи от част от разноските. Вълчева трябва да внесе 7530 лв. иначе делото вероятно ще бъде прекратено.

Аналогични искове за половин милион лева обезщетение - са внесли през 2012-та пред българския съд и петте медицински сестри.

Пет години делата, които българските медици водят срещу мъчителите, са в капана на процедурите. Сред които почти невъзможното призоваване на либийските офицери, но и правилата за съдебните разноски.

Съдът освобождава Кристияна Вълчева от държавната такса, но не и от разходите за назначаване на особен представител на либийските офицери. Решението е потвърдено от втората инстанция, като сумата е намалена - и влиза в сила след произнасяне на Върховния съд от края на юни.

На база декларираните от Вълчева доходи и спестявания - съдът приема, че тя има достатъчно средства, за да си позволи сумата.

"Аз мисля, че това излиза много далеч извън понятието за процесуална етика и съобразяване на конкретните обстоятелства, при които съдът следва да взема решение може ли или не може да освободи, при това от нещо, което представлява съдебни разноски", сподели адвокатът Георги Атанасов.

След многобройни усилия 12-те либийци да бъдат призовани съдът използва последна възможност да придвижи делото - като ги уведоми чрез държавен вестник. Тогава обаче разноските за техните адвокати се внасят от този, който е инициирал делото, обясни съдията Стефан Кюркчиев.