Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд е обсъдил днес с южнокорейския си колега Ли Сун-джи новото изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от Северна Корея. Това съобщи говорител на американския генерал, цитиран от ТАСС, Ройтерс и БТА.

В разговора е участвал и ръководителят на Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ Гари Харис. В разговора Дънфорд и Харис са заявили непоклатимото обвързване с алианса между САЩ и Южна Корея, посочи говорителят. До думите му събеседниците са обсъдили и вариант за военна реакция.

САЩ и Южна Корея са провели съвместни учения с балистични ракети в отговор на изстреляната от Северна Корея междуконтинентална балистична ракета, съобщи агенция Йонхап, цитирана от ТАСС и Ройтерс. Американските военни сили потвърдиха учението.

Изстрелването на ракетата е сериозна заплаха за международната сигурност, се посочва в изявление на външнополитическата служба на Европейския съюз.

ЕС е единен в оценката си, че тези действия на КНДР са сериозна заплаха за международната стабилност и безопасност. Очакваме КНДР да се въздържа в всякакви по-нататъшни провокативни действия, които биха могли да засилят регионалното и глобално напрежение, се отбелязва в изявлението.

Документът съобщава също, че европейският топ дипломат Федерика Могерини през идните дни ще повдигне въпроса на преговори със свои колеги от Южна Корея и други страни.

Франция призова за "бързо приемане на допълнителни и силни санкции" от Съвета за сигурност на ООН, информира Франс прес.

Изстрелването е било проследено от руската система за предупреждение при ракетни нападения и не е представлявало опасност за Русия, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.